Posta Romana va contesta in instanta amenda de peste 24 de milioane de euro primita pentru abuz de pozitie dominanta
Posta Romana (CNPR) va contesta in instanta decizia anuntata vineri de Consiliul Concurentei, prin care compania a fost amendata cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta, pe motiv ca aceasta hotarare este nejustificata si luata in baza unui raport de investigatie incomplet, a anuntat luni operatorul.
In comunicatul transmis luni, Posta Romana sustine ca raportul Consiliului Concurentei nu este in concordanta cu abordarea comunitara in ceea ce priveste tratamentul discriminatoriu de pret si „nu este vorba de un comportament abuziv ci de un comportament concurential normal”.
„(…) acuzatiile adresate companiei aduc in prim-plan un presupus tratament preferential acordat Infopress, in raport cu concurentii, si acordarea de reduceri tarifare in mod discriminatoriu (trimiteri de corespondenta si Infadres). Referitor la acuzatiile legate de acordarea de tratamente preferentiale, Posta Romana mentioneaza faptul ca aplicarea discount-ului de 37,5% a fost conditionat de efectuarea unui volum anual de 36 milioane de trimiteri. Mai mult, compania a transmis o oferta similara marilor emitenti de trimiteri de publicitate prin posta, oferta respinsa de catre acestia”, au transmis luni oficialii CNPR.
In privinta reducerilor tarifare aplicate, Posta sustine ca legislatia secundara emisa de autoritatea de reglementare in comunicatii „permitea la momentul aplicarii reducerilor, adoptarea si fundamentarea politicii de discount la care se face referire”.
Compania considera ca decizia de sanctionare este netemeinica si contesta astfel si amenda primita. Oficialii CNPR mai sustin ca raportul Consiliului Concurentei nu aduce suficiente probe prin care sa se arate ca Posta Romana a incalcat legea concurentei si „ca asteapta motivatia si fundamentarea deciziei, urmand ca in termen de 30 de zile de la primirea acesteia sa actioneze in consecinta, respectiv sa conteste decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel, Sectia Contencios Administrativ”.
- Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa ia o decizie in cazul Postei in acest an
Vinerea trecuta, Consiliul Concurentei a anuntat oficial faptul ca a amendat Posta Romana cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentand 7,2% din cifra de afaceri realizata pe 2009, pentru abuz de pozitie dominanta.
Posta a fost gasita vinovata de aplicarea unor reduceri tarifare discriminatorii pentru furnizarea serviciilor sale.
- „Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA in perioada 2005 – 2009 pe piata serviciului postal standard de trimitere interna de publicitate prin posta adresata (numit si serviciul Infadres), extins si pe piata serviciului de corespondenta comerciala, precum si acordarea reducerilor tarifare in mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres”, se arata in comunicatul autoritatii.
Contactat de HotNews.ro, Mihai Petroff, directorul executiv al Mailers Serv, una din firmele care au depus plangeri impotriva Postei in aceasta investigatie a precizat ca autoritatea de concurenta a fost obligata in instanta sa pronunte in aceasta investigatie inceputa in anul 2005.
Mai mult, Mihai Petroff a dezvaluit faptul ca in cadrul audierilor, Gheorghe Oprescu, fostul presedinte al Consiliului Concurentei in perioada 2007-2009 a reprezentat pozitia Postei Romane.
- „A fost socant pentru noi faptul ca Gheorghe Oprescu, fostul presedinte al Consiliului Concurentei in perioada 2007-2009, a reprezentat Posta Romana la audieri. Presedintele institutiei timp de 2 ani la audierile de pe 30 noiembrie a reprezentat pozitia Postei Romane. Un lucru socant si nelegal”, a declarat Mihai Petroff.
Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei.