Around The Black Sea: Drumurile de cosmar, salatele cu exces de castraveti si turismul industrial din Bulgaria
„De cand am intrat in Albena m-a izbit un aer nostalgic de pe litoralul copilariei mele. Trasuri trase de cai cu clopotei si mansete rosii, biciclete in tandem, titicare colorate care duceau copii bronzati, muzica demodata, vata de zahar, minigolf, topogane si buburuze. Parcarile sunt pline de masini cu numere de Romania, hotelurile amintesc de Eforie, aleile de Neptun”, scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
„Trebuie sa recunosc ca dupa Albena incolo sangele a inceput sa-mi curga mai isteric prin vene. Detest sa spun generalitati tampite de genul “bulgarii sunt”…, “romanii fac”…etc, dar, ei bine, drumurile din Bulgaria, mai ales la lasarea serii, sunt un cosmar. Pline de gropi si complet nesemnalizate. Nu stiu cum trec altii prin Varna ca prin branza, noi ne-am invartit prin toate cartierele si mahalalele orasului pana am reusit sa nimerim iesirea spre Burgas.
Exista o regula de aur: nu te duci flamand sa faci cumparaturi de la supermarket; as scrie o noua regula de aur dupa aceasta experienta: nu te duci in Bulgaria, in inima turismului industrial bulgaresc, fara rezervare. Odata cu apropierea de Nessebar farurile din spate te preseaza ca pe Autostrada Soarelui in luna august, claxoanele te innebunesc, iar pe stanga si pe dreapta vezi colonii uriase de mamuti industriali cu camere pentru turisti”.
„Imaginea turismului exploatat salbatic in Bulgaria iti taie respiratie nu numai prin grandoarea capacitatii de cazare cu iz sindical, dar si prin indiferenta fata de spatiile comune, fata de terenurile virane dintre hoteluri, fata de asfaltul sarit si resturile de la materialele de constructii aruncate in curtea vecinului.
Litoralul bulgaresc de la Albena la Primorsko are doua fete. Una inglodata in praf si balarii, cu statiuni de maidan in care inca mai vezi macarale din timpul santierelor, si o fata de mucava, cu hoteluri grandioase cu coloane de marmura, cu mall-uri interioare si piscine cu palmieri, cu all-inclusive si chelneri in frac”.
„De la Sozopol incolo litoralul bulgaresc respira usurat. Din pacate drumul nu tine aproape de coasta, asa ca pana la granita cu Turcia te scurgi ca printr-un somn lung cu pete de lumina pe asfalt. La Sinemoretz incepi sa te indragostesti de Bulgaria; pacat ca se termina.”
„Un sfat bine de tinut la sertar: daca ajungeti la Sinemoretz, aveti grija sa aveti bani schimbati. Nu exista niciun loc in care sa poti schimba valuta, iar localnicii sunt absolut convinsi ca incerci sa ii tragi in piept cu dolari falsi.
Si pentru ca inainte de a parasi Sinemoretz spre Turcia am decis sa mancam, plecarea din Bulgaria mi-a lasat un gust de castraveti proaspeti, ascunsi sub un morman de frunze de salata. Cam asa arata salatele bulgaresti peste tot pe unde am mers: 75% castraveti ascunsi sub cateva frunze de salata, un ou fiert si trei felii de rosii. Poate ca nu sunt tocmai un fan al castravetilor, dar chiar daca as fi, tot m-as simti putin trasa in piept. Fiecare salata bulgareasca, insa, m-a facut sa zambesc, pentru ca mi-a amintit de un prieten care facea foamea acum multi ani la o bursa in occident. Manca la cantina studenteasca si, ca sa se incadreze in bani, in fiecare zi ascundea o bucatica de friptura sub frunzele de salata…”
Citeste tot materialul si comenteaza aici.
Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale.