Business report: Cat mai face un agent imobiliar: 200 euro/luna. "Acum trei ani luam 2.000 de euro"; Pretul mediu al locuintelor a scazut cu 20%; Patronate: Evaziunea a explodat dupa majorarea TVA; Volvo S60, probabil cel mai stilat Volvo.
Dobanzile creditelor se vor mari din cauza TVA. Dupa scumpirea produselor alimentare si a serviciilor, din cauza majorarii cotei de TVA, va urma si cresterea dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru imprumuturi. Ministerul Finantelor a vandut ultima emisiune de certificate cu maturitate la noua luni cu un randament mediu de 6,99%. Valoarea certificatelor achizitionate s-a ridicat la 470 milioane lei, mult mai putin decat valoarea programata de minister, de 750 milioane lei, scrie Capital.ro.
FMI crede ca economia nu scapa nici in 2011 de recesiune. Romania intra de luni intr-o noua runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale. Dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB, scrie Ziarul Financiar.ro.
Cat mai face un agent imobiliar: 200 euro/luna. „Acum trei ani luam 2.000 de euro”. Fie ca agentiile imobiliare la care lucrau au dat faliment, fie ca au ales sa incaseze comisioane grase pe cont propriu, agentii nu mai castiga la fel de mult ca in vremurile bune. O tranzactie pe luna s-a transformat in sarbatoare. Dupa ce a lucrat mai bine de zece ani intr-o agentie imobiliara, Cezar Onaca din Cluj-Napoca si-a facut si el una, pe care dupa un timp a inchis-o. Cel mai bine i-a mers in perioada 2007-2008, cand a avut cateva terenuri spre vanzare in exclusivitate, chiar in apropiere de fabrica Nokia de la Jucu. Cel mai mare castig pe care l-a realizat a fost de 28.000 de euro pentru un teren de 28 de hectare, comisionul fiind de 1 euro/mp… Acum, venitul minim lunar, garantat, pe care il obtine pe timp de criza este de 100 de euro, scrie Money.ro.
Patronate: Evaziunea a explodat dupa majorarea TVA. Producatorii din industria alimentara spun ca statul ii impinge sa devina evazionisti, prin lipsa de reactie fata de firmele care scot profituri uriase de pe piata neagra si care le concureaza pe cele corecte. „Cresterea TVA a dus la explozia nefiscalizarii in Romania. Niciun magazin de proximitate nu-ti mai da bon fiscal pentru ca nu mai fac fata majorarii TVA. De unde au materia prima? De pe piata neagra”, a declarat joi Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, scrie Gandul.
Credite pentru locuinte de la zero prin „Prima casa 2”. Unele banci au inceput sa ofere imprumuturi cu garantii guvernamentale pentru construirea de locuinte. Premierul estimeaza ca, in august, programul va intra „in linie dreapta”. Una cate una, bancile incep sa dea drumul la credite pentru construirea de case de la zero prin programul guvernamental „Prima casa 2”. Desi normele programului au fost publicate in Monitorul Oficial inca din luna februarie, niciun credit nu a fost acordat pana acum pentru construirea de locuinte, scrie evz.ro.
Pretul mediu al locuintelor a scazut cu 20%. Conform unei analize a intermediarului online de tranzactii imobiliare magazinuldecase.ro pretul mediu al locuintelor situate in cartierele de lux a inregistrat, in prima jumatate a anului, o scadere cu aproximativ 7% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. La nivel general, pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a inregistrat o scadere cu aproximativ 20% comparativ cu anul 2009. Reprezentantii portalului sustin ca zona in care este situata o proprietate poate chiar dubla pretul imobilului si vin cu exemplul unui apartament cu doua camere, cu o suprafata de 48 mp din Primaverii cu un pret de strigare de 100.000 de euro, scrie Business Cover.
Speculatorii au prins gustul cerealelor. Din cauza inundatiilor si a ploilor din ultima vreme, productiile agricole de cereale au fost puternic diminuate, dar fermierii nostri au gasit o oportunitate sa-si reduca din pierderi, profitand de climatul international in care preturile la cereale au explodat din cauza secetei din Rusia si Kazahstan. Agricultorii au oportunitatea sa exporte grau, fie el si furajer, la preturi mari, si sa faca profituri rapide, dar risca sa creeze dezechilibre pe piata interna, prin importurile ieftine de cereale, scrie Bursa.
Un nou val de hoteluri la vanzare loveste litoralul. Aproximativ 40 de unitati de cazare de pe litoral incearca sa-si gaseasca cumparatori prin intermediul agentiilor imobiliare, dupa ce proprietarii acestora au decis sa renunte la ele ca urmare a scaderii puternice a numarului de turisti si a crizei economice prelungite. La nivel national se poate vorbi, fara exagerare, despre o explozie a numarului de unitati cu destinatie turistica scoase la vanzare. Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, in tara sunt nu mai putin de 344 de anunturi de vanzare de pensiuni si hoteluri, in crestere cu 60% fata de primul trimestru al acestui an, scrie Capital.ro.
Legea salarizarii va fi schimbata „din temelii”, dupa alte 13 modificari si 2 ordonante. Legea salarizarii, elaborata la presiunea acordului cu FMI, a fost discutata timp de cateva luni anul trecut de sindicate, patronate si de reprezentantii Ministerului Muncii si a avut cel putin 13 variante inainte ca Executivul condus de Emil Boc sa isi asume raspunderea pe proiectul legislativ (in luna septembrie). Legea ar fi trebuit sa afecteze 1,4 milioane de salariati din sistemul bugetar si sa functioneze pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al presedintelui Romaniei, scrie Ziarul Financiar.ro.
Volvo S60, probabil cel mai stilat Volvo. In sfarsit, Volvo a facut uitatata povestea cu masina patratoasa care cucerise America prin siguranta sa debordanta. Acum producatorul doar cu fabrica in Suedia a produs o masina frumoasa, eleganta si care sta intre clase, in opinia mea. Volvo S60 este o limuzina intre D si E, are forma de coupe cu 4 usi si are o familie numeroasa de propulsoare. S60 este disponibil la lansarea in Romania cu patru motorizari, doua pe benzina si doua diesel, scrie StiriAuto.ro.