Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Goran Bregovic la Zone Arena: Blestemul tanatofobiei

HotNews.ro

Romanii sunt tanatofobi. Au dovedit-o si pe 20 mai, la Zone Arena, cand teama patologica fata de moarte i-a obligat sa respinga frumusetea din spatele cantecelor de inmormantare interpretate de Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra. Aceasta intr-o seara desfasurata in spiritul vehementului „lasati-i pe romani sa danseze!”

Concertul a fost deschisa de Viorica si Ionita din Clejani, care au adus, vreme de o ora, piese ca Lume, lume, sora lume, Ciocarlia, Marioara de la Gorj sau Cucul si corbul („exact cum se cearta parlamentarii nostri, care mai inainte si mai inapoi, asa se cearta cucu meu in codru”).

Margherita, fiica Vioricai, a urcat si ea pe scena, piesa Dalles Belles facand deliciul serii prin versurile sale:

„Nu dansez pe tiganii,

Mie-mi place R&B

Nu vreau nici un Gipsy King

Vreau sa fiu regina hip”

„Ieri dansai pe langa foc,

Astazi vrei la stroboscop,

Sa n-ajungi tu intr-o seara,

De la stroboscop la bara”

Dupa o jumatate de ora de pauza, Membrii Wedding & Funeral Orchestra si-au facut aparitia pe scena, fiind urmati si de un Goran Bregovic imbracat in alb, in contrast cu cei sase colegi ai sai care alcatuiau corul bisericesc pozitionat in spate.

A fost nevoie de numai cateva dintre notele piesei Gas, Gas pentru ca zeci de spectatori sa isi paraseasca locurile si sa ocupe pozitiile din fata gardului protector. Entuziasmul a durat pret de doar doua cantece, la indemnul lui Goran de a sta jos adaugandu-se, „decisiv”, interventia celor responsabili cu paza.

Au urmat mai multe cantece de inmormantare, o combinatie intre stilul balcanic si muzica bisericeasca, primite de un public roman parca inspaimantat de tot ce aminteste de moarte.

Printre piesele interpretate de-a lungul serii s-au numarat Mesecina, Enderlezi, Duj Sandale, Dreams, Mesecina, dar si o serie de surprize precum cantece in limba spaniola, un omagiu adus Mariei Tanase (avand la baza celebrul Bun ii vinu’ ghiurghiuliu), sau In The Death Car (realizata in original de Goran alaturi de Iggy Pop), in varianta sa necenzurata, spectatorilor fiindu-le permis doar sa „lalaie” pe refren, nu sa si tina ritmul cu palmele.

Bisul, cerut de zeci de tropaieli amplificate de podeaua de lemn a Zone Arena, a oferit mai multe cantece vesele, „drinking songs”, ritmatul Kalasnikov din final aratand ca Goran a inteles in cele din urma ideea: „lasati-i pe romani sa danseze!”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro