Sari direct la conținut

Tratamentul profilactic cu paracetamol, dupa vaccinarea copiilor, reduce nivelul de anticorpi din sange – studiu

HotNews.ro

Tratamentul preventiv cu paracetamol administrat copiilor, pentru a evita o reactie febrila a organismului dupa o vaccinare, ar putea reduce formarea anticorpilor protectori declansati de vaccin, sugereaza un studiu publicat de revista medicala The Lancet si citat de AFP.

Febra face parte din reactiile normale dupa o vaccinare si apare frecvent dupa o infectie, reamintesc autorii.

Dar foarte multe persoane dau copiilor paracetamol, dupa vaccinare, pentru a reduce febra.

Studiul a fost condus de profesorul Roman Prymula (Hradec Kralove, Republica Ceha) pe 459 de copii, o grupa primind paracetamol, preventiv, iar cealalta nu. Nicio surpriza: mai putini copii care au primit medicamentul au facut febra dupa vaccinare in comparatie cu cei care nu a primit (42% fata de 66% la prima vaccinare si 36% fata de 58% la a doua injectie).

In schimb, cand au masurat raspunsul organismului la vaccin, prin evaluarea concentratiei de anticorpi, rezultatul a fost invers.

Astfel, la copiii care au luat paracetamol concentratia era semnificativ mai slaba, in special in cazul primei vaccinari.

Studiul urmeaza a fi aprofundat, dar utilizarea preventiva a paracetamolului nu ar trebui recomandata sistematic in aceste cazuri, fara o analiza atenta a avantajelor si a inconvenientelor, spun autorii.

Studiul arata insa ca „marea parte a vaccinurilor atinge nivelul sanguin protector de anticorpi, ceea ce sugereaza ca efectul paracetamolului ar putea fi redus”, noteaza doctorul Robert Chen (Centrul american de control al bolilor), in articolul citat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro