Sari direct la conținut

De ce numărul medicamentelor care lipsesc de pe piață a crescut în ultimii ani? Europa, dependență aproape exclusivă de substanțe active și materie primă din China și India: „Soluția nu este strict națională”

HotNews.ro
Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Foto: AGERPRES
Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Foto: AGERPRES

​România face parte dintr-un grup de 26 de state membre ale Uniunii Europene care caută soluții pentru medicamentele care lipsesc de pe piață, al căror număr crește de la an la an, a explicat miercuri Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, într-o întâlnire cu presa.

România are „suficientă” capacitate de producție, dar adesea lipsesc materiile prime și substanțele active

„Cele mai multe medicamente care dispar sunt cele ieftine. Cheia este încurajarea producției locale. Este esențial să ne bazăm pe ceea ce producem în țară”, afirmă Răzvan Prisada.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului spune că există momente când nici celelalte țări din UE nu te pot ajuta atunci când un medicament lipsește: „Nimeni nu te poate ajuta cu nimic, nu ai de unde să iei.”

O problemă cheie este reprezentată de „dependența aproape exclusivă a Europei de producția din China și India”, mai ales în ceea ce privește substanțele active și materiile prime pentru medicamente.

În România există „suficientă” capacitate de producție de medicamente, însă de multe ori materiile prime și substanțele active sunt de negăsit, explică președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

„Soluția nu este strict națională, ci este necesară identificarea unei soluții la nivel european”, arată Răzvan Prisada.

În plus, și războiul de lângă graniță poate afecta, în unele momente, rutele de transport.

Prețurile medicamentelor ieftine, indexate cu rata inflației

Perioada de vara înseamnă un consum mai mic de medicamente, în special pe zona de medicamente pentru viroze și gripă, care a dat multe bătăi de cap în sezonul rece, și poate fi folosită pentru a face stocuri la nivel național, mai spune Răzvan Prisada.

În plus, începând cu data de 1 iulie urmează să intre în vigoare în România o nouă metodologie de calculare a prețului medicamentelor.

„Motivele pentru care lipsesc medicamente sunt și economice, legate de prețurile acestor medicamente. S-au agreat câteva soluții, precum indexarea prețului medicamentelor ieftine”, arată președintele ANMDM.

„Cele mai multe medicamente care dispar sunt cele ieftine. Soluția este de a indexa cu rata inflației aceste prețuri”, adaugă Răzvan Prisada.

Atunci când lipsesc temporar medicamente, autoritățile au la dispoziție soluția de a le aduce în țară pe o autorizație de nevoie speciale, în cazul în care ele se găsesc în stocuri suficiente în alte țări.

Un exemplu este Carbamazepina, pentru care s-a emis recent o autorizație de nevoi speciale. Unifarm urmează să pună pe piață Carbamazepină în următoarele săptămâni, spune Răzvan Prisada.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro