VIDEO AUDIO Iulian Iancu: Sterling a descoperit deja 18 miliarde de metri cubi de gaz in Marea Neagra. Dinu Patriciu a estimat zacamintele la 10 miliarde
Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale i-a comunicat oficial ca Sterling Resources ar fi descoperit deja in Marea Neagra 18 miliarde de metri cubi de gaz. Iancu l-a contrazis pe omul de afaceri Dinu Patriciu, care declarase sambata seara intr-o emisiune televizata ca, in zonele concesionate, exista maxim 10 miliarde metri cubi de gaz. “Sunt date esentiale, pentru ca ele scot in evidenta cat ar putea sa piarda statul roman. Statul roman avea dreptul la 55% din productie si le pierde in urma Hotararii de Guvern din noiembrie 2008”, a declarat deputatul PSD.
- Inregistrarea emisiunii „Discutia de luni” a fost realizata dupa o intalnire online intre Iulian Iancu si cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari aici.
Asculta emisiunea „Discutia de luni”
Descarca emisiunea in format MP3
“De la ANRM, inainte sa vin la dumneavaoastra, am primit urmatoarea informatie: pana in prezent, la sondele forate, s-au pus in evidenta pentru doua zone 10 miliarde plus 8 miliarde de metri cubi de gaz. Deci avem 18 miliarde numai din ceea ce s-a explorat pana acum. E vora de cele doua permitetre, Pelican si Midia, vorbim strict de concesiunile Sterling”, a declarat Iulian Iancu, comentand afirmatiile lui Dinu Patriciu. Omul de afaceri declarase sambata seara la Realitatea TV ca in permetrele concesionate din Marea Neagra ar exista maxim 10 miliarde de metri cubi de gaz, cifra vehiculata de unii experti.
Deputatul PSD sustine ca Sterling Resources ar fi descoperit zacamintele pana in 2003 iar compania canadiana ar fi comunicat datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Iancu sustine ca, dupa izbucnirea scandalului Sterling, ar fi socicitat in scris informatii de la ANRM, in calitate de presedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Cele doua permitere, Pelican si Midia, nu se afla in zona castigata de Romania la Haga. Iancu mai spune ca Sterling ar fi descoperit alte doua miliarde de metri cubi de gaz in permimetrul Doina, dar care nu ar fi luate in calcul pentru exploatare.
“Sunt date esentiale pentru ca scot in evidenta cat ar putea sa piarda statul roman. Statul roman avea dreptul la 55% si le pierde. Si se pune problema cat pierdem? Pierdem ceva? Ce ni s-a sugerat de domnul Patriciu: nu va mai aplecati asupra subiectului ca e neimportant, acolo nu sunt zacaminte importante”, a mai declarat Iulian Iancu.
Afaceri cu resurse cu aviz de la SRI si SIE
Deputatul PSD a respins acuzatia fostului director al ANRM, Bogdan Gabuneanu, potrivit careia ar face jocurile unor grupuri de interese si a declarat ca nu are nici o legatura cu Sorin Ovidiu Vantu. Comentand numirea lui Gelu Maracineanu la sefia ANRM, fost angajat al firmelor controlate de Sorin Ovidiu Vantu, Iulian Iancu a spus ca “e neplacut” si ca “ridica semne de intrebare”.
El sustine ca legea ar trebui modificata astfel incat hotararile de guvern prin care se fac concesiuni de rezerve naturale sa nu mai poate fi initiate doar de seful ANRM fara aviz de la CSAT, CES, SRI si SIE. Ianu sustine ca si in prezent SRI si SIE sunt obligate sa verifice actionariatul si bonitatea firmelor atunci cand se fac concesiuni strategice si ca ANRM este obligat sa anexeze aceste informatii la initierea fiecarei Hotarari de Guvern.
“Eu stiu ca SRI si SIE ar fi furnizat astfel de informatii in anii anteriori despre Sterling. Trebuie sa vedem daca acum, la aceasta HG, aceste institutii au mai fost intrebate”, a mai spus Iancu. Intrebat daca nu-i cam periculos pentru un stat sa faca afaceri sub supravegherea si cu binecuvantarea serviciilor secrete, Iancu declara ca, in lipsa verificarilor serviciilor secrete, ar exista riscuri: “Ne poate specula. Adica vine, pune mana in astfel de conditii pe un zacamant, el se listeaza la Toronto pe bursa, crestea actiunea, o vinde, si ne trezim de maine cu un investitor rus, autentic, in Marea Neagra, zona de securitate NATO, si intr-am intr-un lang intreg de probleme. Si din acest motiv e nevoie ca aceste institutii sa se pronunte”.