Sari direct la conținut

Politica energetica a UE: securitatea energetica pe primul loc

HotNews.ro

Parlamentul European a adoptat raportul elaborat de Anne Laperouze (ALDE, Franta) cu privire la analiza strategica a situatiei energetice in UE. Viitoarea politica energetica a UE ar trebui sa includa planuri de actiune in caz de urgenta, interconexiuni mai bune intre statele membre si noi obiective privind schimbarile climatice, inclusiv reducerea cu cel putin 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera, se arata intr-un comunicat UE. Dosarul se va afla pe agenda urmatorului Consiliul European din 19-20 martie 2009.

Planuri nationale de actiune in caz de urgenta

In urma recentei crize a gazului, pe durata careia multi cetateni UE au fost lasati fara caldura, deputatii europeni solicita Comisiei sa propuna revizuirea, pina la sfirsitul anului in curs, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care dateaza din 2004.

Revizuirea ar trebui sa includa planuri nationale de actiune in caz de urgenta, cu caracter obligatoriu si sa contina o declaratie comuna referitoare la situatiile de urgenta, alocarea din stocuri disponibile catre statele afectate, activarea masurilor de urgenta in statele neafectate sau mai putin afectate pentru a creste volumul gazului pentru pietele afectate.

Un acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina pentru garantarea tranzitului

Pentru garantarea securitatii aprovizionarii in urmatorii ani se solicita incheierea unui acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina cu privire la tranzitul de gaze din Rusia inspre UE. In plus, Parlamentul sprijina negocierea unui acord mai complex cu Federatia Rusa, care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare din 1997.

In ciuda tuturor planurilor de economisire a energiei, UE va continua sa fie dependenta pe termen mediu de aprovizionarile din tari terte. Statele Uniunii Europene importa din Rusia 50% din consumul energetic, o proportie ce va creste la 70% pina in 2030.

Clauza privind securitatea energetica

Europarlamentarii invita Comisia sa sprijine includerea asa-numitei „clauze de securitate energetica” in acordurile comerciale, de asociere, de parteneriat si de cooperare cu tarile producatoare si de tranzit, care ar stabili un cod de conduita si ar interzice intreruperile datorate unor dispute comerciale, si ar trasa in mod clar masurile care ar trebui adoptate in eventualitatea unei intreruperi unilaterale, sau in caz de efectuare a oricarei modificari a clauzelor contractului sau a clauzelor privind aprovizionarea de catre unul dintre parteneri.

Mai multe conducte si terminale de gaze naturale lichefiate

Comisia parlamentara sprijina totodata diversificarea traseelor de transport, ca de exemplu Nabucco, Turcia-Grecia-Italia (TGI) si South Stream. „Pe termen lung, in cazul in care situatia politica permite, aprovizionarea din alte tari din regiunea Marii Caspice, precum Uzbekistan si Iran, ar trebui sa reprezinte surse de aprovizionare semnificative pentru UE”, se mentioneaza in raport.

Energia nucleara

Potrivit raportului comisiei ITRE, mentinerea energiei nucleare in mix-ul energetic este importanta, iar Comisiei Europene i se solicita elaborarea unei foi de parcurs pentru investitii nucleare. Energia nucleara trebuie utilizata la cel mai inalt nivel de siguranta tehnologica, iar tarile invecinate ale UE ar trebui sa adopte standardele europene in ceea ce priveste siguranta nucleara.

Deputatii europeni au respins un amendament care prevedea ca statele membre care sunt inca dependente de energia nucleara sa elaboreze si sa aplice un plan de renuntare progresiva la aceasta.

Obiective 2050: 80% mai putine emisii de gaz cu efect de sera, 60% energii regenerabile si 35% eficienta energetica

Parlamentul European solicita adoptarea de catre sefii de stat si de guvern a unor noi obiective in materie de schimbari climatice, ce trebuie atinse pina in 2050: reducerea cu 80 a emisiilor de gaze cu efect de sera, ponderea de 60% a energiilor regenerabile in consumul total de energie si imbunatatirea cu 35% a eficientei energetice.

„Cel mai eficient mod de a imbunatati securitatea energetica, inclusiv din punct de vedere al costurilor, este economisirea energiei” sunt de parere europarlamentarii, solicitind statelor membre si Comisiei Europene adoptarea unui obiectiv obligatoriu de imbunatatire a eficientei energetice cu cel putin 20% pina in 2020.

Raportul a fost adoptat cu 406 voturi pentru, 168 impotriva si 87 abtineri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro