Sari direct la conținut

Dupa criza ruso-ucraineana, partizanii energiei nucleare isi freaca mainile de bucurie

HotNews.ro

Stoparea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Uniunea Europeana a relansat dezbaterea privind dezvoltarea energiei nucleare in statele membre, ca alternativa la utilizarea hidrocarburilor si un mijloc de reducere a dependentei de Rusia. Militantii pentru protectia mediului considera insa aceasta optiune drept o adevarata erezie, noteaza AFP.

„In ceea ce priveste energia nucleara, aceasta criza va avea consecinte asupra modului in care gandim securitatea energetica in toate statele membre ale UE. Una din variante pledeaza in favoarea readucerii in prim plan a energiei nucleare”, a declarat joi, la Bruxelles, Martin Riman, ministrul ceh al industriei si comertului, tara care detine presedintia UE.

Dezbaterea este deja in plina desfasurare in tarile care au apartinut fostului bloc sovietic, cel mai puternic afectate de inchiderea robinetului rus de gaze.

Slovacia a amenintat cu redeschiderea unei centrale nucleare vechi

In cursul acestei saptamani, primul-ministru slovac Robert Fico a amenintat ca va redeschide o centrala nucleara de conceptie sovietica, inchisa recent din ratiuni de securitate, in conformitate cu angajamentele asumate inainte de aderarea la UE.

Subiectul energiei nucleare, folosita in prezent de 15 dintre cele 27 de state membre, ramane unul controversat in Europa. Odata cu majorarile substantiale ale preturilor la petrol si la gaze naturale din ultimii ani, energia nucleara a prins din nou avant intr-o serie de state, precum Marea Britanie sau Italia.

Dar multe altele – Germania, Irlanda, Austria, Belgia sau Suedia, care nu utilizeaza energia nucleara sau prevad renuntarea treptata la centralele nucleare – refuza ca aceasta optiune sa fie afisata deschis drept o solutie pentru viitorul Europei.

Centralele nucleare, o solutie pentru reducerea emisiilor CO2

Problema revitalizarii energiei nucleara a fost repusa pe tapet cu ocazia dezbaterilor privind mijloacele de lupta impotriva incalzirii globale, in conditiile in care aceasta industrie emite foarte putin CO2. Franta este unul dintre principalii promotori ai energiei nucleare.

Parisul vede in inchiderea robinetului rusesc de gaze un nou argument pentru aceasta energie. In acelasi timp, promovarea acestei industrii reprezinta si o potentiala sursa pentru principalul actor de pe piata franceza – EDF.

La ora actuala, centralele nucleare genereaza circa o treime din totalul productiei de electricitate si 15% din energia totala consumata la nivelul UE, potrivit Comisiei Europene. Proportia variaza de la tara la tara, ajungand pana la 80% din nevoile de electricitate ale Frantei.

In acelasi timp, dependenta UE de importurile energetice continua sa creasca. Inchiderea gazelor arata ca „este necesara dezvoltarea energiei nucleare, aceasta este o garantie majora in ‘mix-ul’ energetic european”, afirma o sursa diplomatica franceza de rang inalt.

Centralele nucleare nu elimina dependenta de uraniul rusesc

Astfel de argumente sunt insa respinse de aparatorii mediului. „Gazul rusesc livrat Europei este folosit in proportie de 90% pentru incalzire sau pentru alimentarea aragazelor” iar inlocuirea sa cu electricitatea de origine nucleara ar fi nu doar costisitoare, „dar ar putea genera, in final, alte probleme pe termen lung”, considera Jan Beranek, un oficial al Greenpeace.

„Tari precum Bulgaria, Slovacia sau Cehia depind, in utilizarea centralelor nucleare, de combustibilul rusesc, ceea ce face ca problema dependentei de Moscova sa nu fie complet reglata. Astfel de tari ar face mai bine sa-si imbunatateasca eficienta energetica, rezultatele ar fi mai bune”, considera acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro