Reguli in alcatuirea unei diete
- “Sanatatea este mai mult decat absenta bolii. Sanatatea este asociata cu starea de bine si calitatea vietii”
- National Academy of Science 2001
- “Stilul de viata sanatos este cel care trebuie ales.”
- “Educatia trebuie orientata catre nevoile de sanatate ale populatiei.” WHO/EURO 1996
Piramida alimentara:
- grasimi saturate (cantitati mici);
- produse lactate proaspete (2-3 portii)/preparate din carne slaba (2/3 portii);
- legume si zarzavaturi (3-4 portii)/fructe;
- proaspete(2-4 portii);
- fainoase (6/11 portii); apa (2-2,5 litri/zi);
- activitate fizica.
Documente:
Prezentare prof. dr. Mariana Graur (preluare de pe site-ul CNA, prezentare in cadrul programului Un stil de viata sanatos), 01 Dec 2008) DOC, 7561216K
Utilitatea ghidurilor nutritionale
Asigurarea normelor alimentare legate de stilul de viata ce pot fi utilizate ca metoda eficienta de comunicare.
Stimul pentru planificarea, implementarea si evaluarea strategiilor privitoare la impactul nutritiei si activitatii fizice asupra sanatatii publice.
Motivatii pentru dezvoltarea si implementarea Ghidurilor Nutritionale
Bolile legate de nutritie si activitatea fizica consuma resurse importante ale economiilor nationale.
Legatura dovedita intre nutritie, activitatea fizica si sanatate.
In multe tari ale UE creste diferenta intre starea de sanatate a paturilor bogate si sarace ale populatiei, o contributie importanta la aceasta avand accesul la o alimentatie sanatoasa, activitate fizica si la educatia nutritionala.
Dovezi stiintifice recente despre eficienta interventiilor nutritionale.
Reguli in alcatuirea unei diete
Densitate energetica
procentajul de kcal pentru 100 g de aliment;
determinant esential al satietatii;
este invers proportionala cu volumul alimentelor;
cu cat un aliment este mai sarac in lipide densitatea sa energetica este mai mica.
Densitate nutritionala
continutul in nutrimente nonenergetice (sau de proteine) pentru 100 kcal de aliment;
pentru fiecare portie de 100 kcal este preferabil ca densitatea nutritionala sa fie inalta
un aliment avand o densitate nutritionala optima pentru un nutriment dat va contine o mare cantitate din acel nutriment si un slab aport de lipide.
Elemente pentru un bun management in educatia nutritionala
Cunostinte adecvate;
Resurse suficiente;
Atitudine pozitiva;
Abordare integrata si comprehensiva;
Motivatie;
Focalizare asupra populatiei, cu adresare in particular catre grupurile cu risc inalt;
Programe la nivel individual, comunitar si national;
Evaluare si feed-back.
4 elemente implicate in conceperea unui mesaj eficient
Continut de buna calitate – mesajul trebuie sa sprijine schimbarile, convingerile, atitudinile deja prezente in comunitate;
Mesaj de buna calitate (tehnica);
Utilizarea unui canal convenabil – canalele mass-media alese trebuie sa aiba o audienta larga si sa fie accesibile publicului;
Cunoasterea caracteristicilor audientei – mesajul trebuie sa fie relevant si bine acceptat de audienta.
prezentare Hornik, 1992
Sursa: material informativ prezentat la conferinta de presa de lansare a campaniei „Un stil de viata sanatos (putin din fiecare si multa miscare), lansata la 23 aprilie 2008 de IAA (International Advertising Association) si CNA, detalii aici.