Sari direct la conținut

Daca Dow Jones e regele burselor, cine sunt aparatorii lui?

Mersul Trendurilor

Dow Jones in continuare eschiveaza un sah mat. Atacat pana de curand de regina, sau sectorul financiar, indicele bursei americane este sub un asediu continuu, iar cu cateva piese ramase inca de partea sa, sansele de scapare sunt sub semnul intrebarii.

Actiunea in fast-forward

Sah! la Dow Jones in prima jumatate de ora a deschiderii, cand, dupa un inceput firav pe verde, scade 256 de puncte pana la 8394 puncte. Este insa rapid aparat, intra cumparatorii si duc piata in sus 401 puncte din minim, pana la 8795. Raliul da semne de oboseala, interesul de a cumpara dispare, iar Dow Jones se trezeste fara protectie in fata vanzatorilor, care profita si, din nou, il executa cu o scadere de 552 de puncte, pana la un minim intra-day la 8243 puncte. Shorterii marcheaza din profit, iar o portita de scapare isi face aparitia. In ultima ora de tranzactionare apararea se trezeste brusc la viata, iar Dow incepe un raliu violent de aproape 500 de puncte pana in 8723.

Jucatorii

Suntem in plin sezon de raportari financiare din partea companiilor americane. De unde deducem ca la ordinea zilei sunt temerile privind recesiunea, prin prisma rezultatelor slabe si, mai ales, a estimarilor sub asteptari pentru viitor. Cat din aceste rezultate slabe au fost incluse in pret odata cu scaderea incidicilor in perioada trecuta? Nu prea mult, judecand prin prisma reactiei din piata.

Doar ca ar fi superficial sa punem noile scaderi exclusiv pe teama recesiunii globale. Incertitudinea ce a urmat scaderii din pricina sectorului financiar, prin care, dupa un rebound de mai bine de 1 mie de puncte din perioada recenta, ordinele de vanzare s-au repus in miscare, a dat ameteli investitorilor. Astfel ca, nemaifiind siguri de directie si fortati de volatilitatea excesiva, de cerererile de retragere din partea clientilor si, poate, de apeluri in marja, investitorii din hedge-fund-uri par sa isi inchida din pozitii. Lucru ce se reflecta in oscilatii aparent fara motiv.

Bucurie, spaima si dezgust

Un element de ‘decor’: VIX, indicele care reprezinta panica participantilor din piata, a avut un range de 40%, cu oscilatii intre 51,83 si 79,83 de puncte. Acum, intrebare: cine poate tranzactiona pe un range de 40% facut la high de VIX, fara sa fi luat macar 2 aspirine?

Intalnim in aceasta perioada sentimente amestecate: dezgust, entuziasm (bargain hunters), panica. Iar Dow la mijloc, pe tabla de sah, inconjurat de cei trei. Cine va avea ultimul cuvant? Daca dezgustul va continua atunci este remiza, daca entuziasmul va fi molipsitor Dow a scapat, iar daca panica va invinge atunci e mat! Eu, personal, imi doresc macar o remiza…

Citeste si comenteaza pe blogul lui Moldovan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro