Sari direct la conținut

Presedintele Comisiei de Afaceri Externe din PE: Romania trebuie sa reziste tentatiei de a intra in South Stream 

HotNews.ro

Presedintele Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, a declarat intr-un interviu pentru agentia Newsin ca Bucurestiul trebuie sa reziste tentatiei de intra in South Stream, intrucat proiectul i-ar spori dependenta de gazul rus, iar Romania va trebui sa plateasca oricat ii va cere Gazprom.

Daca Romania ar participa in proiectul gazoductului South Stream, trasat de Moscova ca o contrapondere la conducta europeana Nabucco, dependenta Romaniei de Rusia va creste si va fi nevoita sa plateasca „oricat” i se va cere din partea Gazprom, a declarat joi europarlamentarul polonez intr-un interviu pentru NewsIn, comentand astfel tatonarile Gazprom pe piata romaneasca, inclusiv ideea includerii Romaniei in proiectul gazoductului rus South Stream.

„Veti fi lasati la mila furnizorului”, a avertizat Wolski. „E un principiu logic – cu cat esti mai dependent, cu atat platesti un pret mai mare”, a continuat presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Din punct de vedere strategic, ar fi „inca o lovitura pentru proiectul Nabucco”, deja slabit foarte mult de unele tari participante in proiect – Bulgaria, Ungaria, dar si alte tari care au semnat acorduri de participare in South Stream (Italia, Serbia), considera europarlamentarul polonez.

Daca vreti sa va intoarceti la Comintern, va urez noroc!

Rugat sa-si spuna parere despre ideea de a scapa de intermediarii de pe piata romaneasca si de a negocia direct cu Rusia pentru a obtine un pret mai bun, Wolski a ras, spunand: „Va urez noroc!”

„Cea mai buna legatura directa cu Rusia a fost in Comintern. Daca vreti sa va intoarceti acolo, va urez noroc”, a declarat europarlamentarul polonez corespondentului NewsIn la Strasbourg.

„Sunt tari care accepta oferta rusilor, din motive inguste si lipsite de viziune, si tari care refuza. Poloniei i-a fost oferita participarea in proiectul Nord Stream (conducta rusa prin Marea Baltica – n.r.) si a refuzat. Iar Polonia este dependenta in proportie de 80% de importurile de gaze din Rusia. Dar sunt tari care abandoneaza si care cred ca prin contracte bilaterale vor avea asigurata caldura in case iarna. Romania trebuie sa decida in care tabara vrea sa fie”, a subliniat Wolski.

„Romania a demonstrat solidaritate in 1939, cand a primit armata poloneza, iar premierul Armand Calinescu a permis ca rezervele de aur ale Poloniei sa fie salvate in timp ce Rusia si Germania invadau tara. Romania a demonstrat atunci independenta. Tarile au personalitate sau nu. Decizia este a lor”, a spus europarlamentarul polonez.

Presedintele AFET a subliniat si importanta construirii unui terminal de gaz lichefiat (LNG) la Marea Neagra pentru a putea importa gaz „fara conducte” din tari precum Qatar, Algeria, Norvegia. Polonia construieste deja unul la Marea Baltica, in timp ce in Romania un studiu de fezabilitate pentru un terminal LNG la Constanta este in prezent realizat cu finantare din partea guvernului SUA.

Teoria monopsoniei

Despre planurile Rusiei de a realiza un cartel al producatorilor de gaze naturale, impreuna cu Iranul si Venezuela, dar si Qatarul – cel mai mare producator de LNG la nivel mondial -, Wolski a spus ca raspunsul la un monopol, in teoria economica, este „monopsonia”, adica gruparea mai multor consumatori intr-o singura forta, pentru a avea mai multa putere de negociere cu monopolul.

„Aceasta teorie a monopsoniei a stat si la baza ideii de ‘solidaritate energetica’ a UE”, a explicat europarlamentarul polonez.

Un promotor al ideii de solidaritate in domeniul securitatii energetice a UE, presedintele AFET a spus ca in Parlamentul European, romanii au sprijinit intodeauna aceasta politica.

„Dar e altceva daca Romania face aceste afaceri lucrative cu Gazpromul, care ar submina solidaritatea energetica”, a adaugat Wolski.

El a recunoscut ca, „in termeni legali”, tarile au dreptul sa semneze aceste acorduri bilaterale cu Rusia, pentru ca politica energetica tine de competentele nationale, potrivit Tratatului UE in vigoare. Abia in Tratatul de la Lisbona, daca va mai fi adoptat dupa respingerea sa prin referendumul din Irlanda, UE ar fi primit competente sporite in domeniul securitatii energetice.

„Dar in termeni politici, este impotriva spritului si principiilor de solidaritate ce stau la baza Uniunii Europene. Este o viziune pe termen foarte scurt, iar pretul pe care-l vom plati va fi foarte mare”, a avertizat europarlamentarul polonez.

Tarile estice ar avea mult mai multa putere de negociere cu Rusia, daca ar face front comun in loc sa semneze acorduri bilaterale. Mai ales ca au infrastructura dependenta de Rusia, a atras atentia europarlamentarul. „Problema e de unde sa aduca gazul, iar in tarile Europei de Sud-Est raspunsul este Nabucco”, a spus Wolski.

„In domeniul financiar, securitatea inseamna diversificarea portofoliului. In domeniul energetic, e diversificarea surselor si rutelor de transport. Daca ai diversificare, esti intr-o pozitie mai buna decat atunci cand esti intr-o relatie de dependenta de un furnizor monopolist si de rute monopolizate. Alegerea Poloniei a fost de a nu intra in proiectul Nord Stream, pentru ca ar fi crescut si mai mult dependenta de gazul rusesc, ci de a cumpara, chiar la preturi mai mari, gaz lichefiat din tari precum cele scandinave, Venezuela, Algeria”, a aratat europarlamentarul polonez.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro