Sari direct la conținut

Copii care injura, gripa aviara si amprentele lui Nicolas Sarkozy, in expozitie la Sala Dalles

HotNews.ro

Se spune ca in arta totul este permis, chiar si cand e vorba de cuvinte obscene, bucatarii pline cu spaghete sau femei cu fetele manjite de sange. Daca este asa sau nu, va lasam pe dumneavoastra sa decideti. HotNews.ro va prezinta cateva lucrari expuse in cadrul Bienalei Tinerilor Artisti. Mai multe puteti vedea la Sala Dalles, pana pe 31 octombrie.

Cea de-a treia editie a Bienalei Tinerilor Artisti inseamna creatiile a peste 50 de artisti contemporani, o parte dintre ei chiar din Romania. Inca de la intrarea in Sala Dalles, un ecran situat in peretele din dreapta ofera un avertisment celor care intra. Este vorba de Mon sembable, o lucrare video realizata de grupul 2META, adica Romelo Pervolovici si Maria Manolescu.

Mon sembable
Foto: Hotnews

Vizitatorul priveste un prim-plan cu chipul unui copil care profereaza injurii, timp de aproape trei minute, pentru ca materialul video sa se repete apoi la infinit. Se creeaza astfel un constrast deosebit de puternic intre violenta limbajului si cadrul apropiat, care accentueaza trasaturile juvenile ale personajului. Dincolo de incarcatura sa metaforica, aceasta lucrare video poate fi vazuta si ca o maniera ironica de a-i intampina pe vizitatori. Asta spre nemultumirea doamnelor responsabile cu supravegherea expozitiei: “Nu mai suportam sa-l tot auzim cum injura, de aia incercam sa stam cat mai departe de intrare”.

spaghete „proaspat” gatite
Foto: Hotnews

Alaturi se afla o serie de fotografii marca Marlene Haring. Spaghetele proaspat gatite (cel putin la inceput) dau pe-afara din toate recipientele din bucatarie. Titlul este o mica poezie in limba germana si se traduce „Astazi bucataria ramane nefolosita (rece), (si) mergem la padurea din Viena”. In conditiile in care Wienerwald este padurea din jurul orasului Viena, dar totodata si numele unui lant de restaurante din Viena care prepara carne de pui.

Infrasonic Variations
Foto: Hotnews

Infrasonic Variations ii apartine lui Sibin Vasilev, basist al unei celebre trupe rock din Bulgaria, de la inceputul anilor ’90. Lucrarea consta in stimularea membranei unui difuzor, cu ajutorul infrasunetelor (frecvente imperceptibile pentru urechea umana). Aceste vibratii pun in miscare niste margele de sticla aflate pe suprafata membranei si produc astfel diferite figuri de sunet. Compozitia infrasonica este un remix al unor fragmente ritmice luate din muzica traditionala balcanica: spre exemplu bataile tipice impare bulgaresti, grecesti si romanesti (Geampara).

Bird’s eye view
Foto: Hotnews

Sub titulatura Bird’s eye view gasim o serie de fotografii care au ca subiect gripa aviara. Pavlina Fichta Cierna, autoarea acestui proiect, apare cu o masca de chirurgie in fata unor panorame citadine, ilustrand astfel psihoza mondiala.

Despre lucrarea sa, intitulata RE, Anna Niesterowicz spune ca “este inspirata din simplul cuvant FUTURE. In afara de semnificatiile sale, am remarcat ca prefixul universal RE este terminatia cuvantului. Iar pentru mine este important faptul ca trecutul incheie viitorul. Trecutul ne ajunge intotdeauna din urma.”

RE
Foto: Hotnews

Modul in care sunt asezate literele nu este intamplator. “Sculptura mea este facuta dintr-o piele falsa, moale, vopsita in culori terne. Literele F U T U sunt intinse pe jos. Ele sunt incretite si slabite. Literele R E stau in picioare, dar sunt la randul lor moi si pliate. Astfel se poate intelege cat de temporara si instabila este pozitia lor”, explica artista.

Suitcase no. 1
Foto: Hotnews

Prin lucrarea Suitcase no. 1, Julien Previeux ataca problema controlului si a supravegherii generalizate din societatile noastre. Valiza neagra, asemanatoare unei valize de agent secret, contine o serie de stampile ce reproduc amprentele lui Nicolas Sarkozy. In mai 2006, Julien Previeux l-a intalnit pe pe actualul Presedinte al Republicii Franceze, la vremea aceea Ministru al Afacerilor Interne. Artistul i-a obtinut autograful si, cu ajutorul unui kit de detectiv cumparat de pe internet, a cules amprentele ramase pe stilou.

Ultima Virtute, performance-ul Lisei Junghanss, surprinde in prim-plan o femeie cu fata plina de sange, dar cu ochii “undeva intre agonie si extaz”, dupa cum spunea scriitoarea Anna-Catharina Gebbers. “Abordarea lui Junghanss foloseste performance-ul ca mod de prezentare a realului, ceva ce trebuie articulat indirect prin dezgust, groaza, dorinta si trauma.”

Ultima Virtute
Foto: Hotnews
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro