Vladimir Socor: Ademenirea Romaniei in South Stream este o strategie de bluf a Rusiei
Discutiile purtate de Gazprom cu Romania despre posibila includere in South Stream reprezinta doar o alta strategie „de bluf” a Rusiei, prin care creeaza o falsa concurenta intre tari ca sa obtina o pozitie de avantaj in negocierile cu Serbia si Bulgaria, considera expertul Vladimir Socor, potrivit NewsIn.
Expertul fundatiei Jamestown din Washington, Vladimir Socor, scrie in Eurasian Daily Monitor ca prin recenta intalnire dintre Gazprom si reprezentantii Transgaz si Romgaz, Moscova incearca sa creasca presiunea asupra Serbiei si Bulgariei, ceea ce nu inseamna insa ca Romania nu ar putea musca „momeala” lasandu-se tentata de oferta.
Socor trece rapid in revista ultimele evolutii ale problemei: „Presedintele Gazprom Aleksei Miller s-a intalnit saptamana trecuta, in prezenta ambasadorului roman la Moscova, cu presedintii companiilor romane Transgaz si Romgaz. Comunicatul Gazprom sugera, alaturi de alte informatii obtinute pe surse de presa rusa, ca Rusia se gandeste sa includa Romania in proiectul South Stream. In acest caz, Gazprom ar urma sa modifice ruta initiala si sa construiasca o sectiune a conductei prin Romania, excluzand astfel alte state din proiect”.
Gazprom a trecut oferta South Stream pe agenda discutiilor legate de contractele pentru furnizari de gaze catre Romania si posibila construire a unui centru pentru rezerve de gaz la Margineni, subliniaza expertul. Conducerea Gazprom se pregateste, la randul ei, pentru o vizita in Romania ca sa continue discutiile dupa alegerile parlamentare care vor avea loc in noiembrie in Romania.
Intre timp, atrage atentia expertul, Rusia cauta sa creasca presiunea asupra tarilor care au acceptat deja sa colaboreze pentru South Stream si care acum negociaza separat cu Gazprom termenii comerciali si financiari ai intelegerii.
Socor explica in termeni clari strategia Rusiei, care se bazeaza pe crearea unei false concurente intre tarile care au nevoie de gaz. „Gazprom cauta sa tenteze cat mai multe tari creand o concurenta intre ele, prin perspectiva incheierii unor acorduri individuale avantajoase in jurul proiectului South Stream. Pachetele avantajoase ar include contracte de furnizare, taxe de tranzit si construirea unui centru de rezerve de gaz, ceea ce confera tarii statutul de hub (nod) energetic. Fiind constiente de potentialul limitat al Rusiei pentru exportul de gaze in anii urmatori, tarile sa grabesc sa incheie contracte de furnizare inaintea vecinilor, profitand de orice posibila oportunitate de tranzit si depozitare”, subliniaza expertul.
Expertul atrage insa atentia ca majoritatea tarilor incluse pe traseu au motive serioase sa isi faca griji legate de excluderea lor din proiect. „Prin oferta facuta Romaniei, este acum randul Serbiei si al Bulgariei sa fie ingrijorate. Daca Romania musca momeala, Gazprom va fi in pozitia de a discuta ruta South Stream prin Europa Centrala si de Est via Romania in loc de Serbia. Momentan, Moscova face presiuni asupra Belgradului de a accepta ca o sectiune cu capacitati reduse a conductei sa tranziteze teritoriul sarb si sa vanda compania petroliera NIS la un pret mult sub valoarea sa reala catre GazpromNef. Sarbii au refuzat aceste propuneri, dar ar ceda daca s-ar vedea amenintati cu excluderea din proiect prin includerea Romaniei”, scrie Socor in Eurasian Daily Monitor.
„Tentatiile aruncate de Rusia in legatura cu South Stream au in mod clar elemente de bluf”, crede Socor. In ciuda acestui fapt, observa expertul, strategia pare sa functioneze in majoritatea tarilor. Motivul este simplu: proiectul sprijinit de UE, Nabucco, nu se materializeaza, avertizeaza expertul de la Fundatia Jamestown.