Sari direct la conținut

Petrolistii si producatorii de gaze naturale din Rusia solicita ajutor statului

HotNews.ro

Criza financiara i-a pus pe petrolistii si pe producatorii de gaze naturale in situatia de a solicita ajutor statului. Intr-un moment de disperare, Rosneft, Gazprom, Lukoil si TNK-BP au trimis o scrisoare premierului Vladimir Putin. In doua luni, sectorul energetic al Rusiei a inregistrat pierderi de 15-20 miliarde dolari, scrie Gazeta.

Totusi, expertii sunt nedumeriti, deoarece, potrivit estimarilor lor, probleme cu datorii poate acuza doar Rosneft.

Seful Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat ca spera sa primeasca 2-5 miliarde. TNK-BP si Rosneft s-au ferit de presa, dar surse apropiate celor doua companii au confirmat existenta solicitarii scrise.

Intr-un comunicat oficial, Gazprom a confirmat ca a aderat la acest demers. „In conditii de criza persistenta pe pietele mondiale financiare, pentru Gazprom, pentru actionarii si investitorii lui esentiala este insasi existenta unui asemenea mecanism de creditare in situatii de forta majora”, se spune in comunicatul holdingului gazelor naturale. In plus, Gazprom considera oportuna folosirea mijloacelor fondurilor de stat ale tarii pentru finantarea noilor proiecte de investitii pe termen lung din sfera energetica”. Gazprom a evitat, totusi, sa dea cifre.

Dintre marii jucatori din domeniul petrolului si gazelor, „pe tusa” a ramas numai Surgutneftegaz. „Aceasta companie se afla intr-o situatie considerabil mai buna comparativ cu suratele ei”, explica analistul Aleksandr Razuvaev. „Surgut nu are datorii si, in plus, ocupa o pozitie fiscala de invidiat: 20 de miliarde dolari in numerar, bani care-i poate folosi oricand”, spune el.

Surprizantoare s-a dovedit, pentru analisti, prezenta TNK-BP si Rosneft. „Datoria totala a Rosneft se ridica la 23,4 miliarde dolari, din care 11 miliarde sunt credite pe termen scurt, din care, la randul lor, doar 3,1 miliarde trebuie platite in sase luni. Tinand cont de toate astea, se poate presupune ca Rosneft va cere 3-3,5 miliarde dolari”, crede expertul.

In ceea ce priveste TNK-BP, concernul are datorii de numai 1,8-1,9 miliarde, din care 400 milioane trebuie achitate imediat. „Ce cauta holdingul ruso-britanic pe lista solicitantilor de credit din partea statului, e un mare semn de intrebare”, spune Mihail Zanozin, de la Uralsib. Cele mai multe probleme le are Gazprom, cu 60,5 miliarde datorii, din care 20,5 miliarde sunt credite pe termen scurt. „In schimb, compania de gaze are alte avantaje cu petrolistii. Preturile de export la gaze sunt mai ridicate ca niciodata, in timp ce povara de impozitare este substanitial mai mica decat la petrolisti”. Ieftinirea petrolului pe pietele internationale a adus companiile din acest sector intr-o situatie destul de delicata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro