Sari direct la conținut

Scaderi pe bursele internationale dupa ce autoritatile americane nu au adoptat inca planul de salvare bancara

HotNews.ro

Bursele asiatice si cele europene au inregistrat scaderi, vineri, dupa confuzia creata in urma anuntului ca democratii si republicanii americani nu s-au inteles aspra planului de salvare de 700 miliarde de dolari a sistemului bancar.

Temerile investitorilor au crescut si mai mult dupa ce grupul financiar Washington Mutual, cea mai mare banca de economii din SUA, a fost inchis de autoritatile americane care au organizat transferul imediat al activelor bancare la concurentul sau JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde dolari.

Bursa din Tokyo a inchis pe rosu. Indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a incheiat sedinta de vineri in scadere cu 0,94%, fata de ieri, investitorii intrand in panica dupa inchiderea bancii Washington Mutual. Indicele Nikkei 225 a pierdut 113,37 puncte pana la 11.893,16 puncte.

Pe bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 1,5%.

La Taipei, bursa a inchis vineri in scadere cu 2,16%, la Seul caderea a fost de 1,68%, la Sydney -0,46%, iar la bursa din Noua Zeelanda s-a inregistrat o depreciere de 1,57%.

Indicele MSCI pe regiunea Asia-Pacific a scazut cu 1,8% in a patra saptamana de declin.

Si bursele europene au inregistrat pierderi pe fondul incertitudinii care persista in legatura cu planul administratiei Bush de solutionare a crizei internationale.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a coborat cu 1,6%, la 1.107,28 puncte. Titlurile bancilor au avut cele mai mari scaderi: Fortis a pierdut 13,4%, cele HSBC au pierdut 1,1%, actiunile Credit Suisse s-au depreciat cu 5,1%, iar titlurile UBS si Royal Bank of Scotland au coborat cu 3,7%, respectiv 3,4%.

Dolarul s-a depreciat cu 0,7% fata de yen (105.70 yeni) si cu 0,5% fata de francul elvetian (1.0834 franci).

Citeste in Economic si:

Jurnalul bursier al WBS

Isarescu: Romania este in alerta maxima pentru a preveni efectele crizei financiare internationale

Marile banci centrale iau noi masuri pentru a stabiliza sistemul financiar global

Brokerii de credite: „Sumele maxime ce pot fi imprumutate de la banci pot scadea cu pana la 30%”

Dupa preluarea WaMu, JP Morgan Chase devine a doua mare banca din SUA. Anatoli Ciubais a fost numit consilier al grupului financiar american

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro