Sari direct la conținut

AVAS va supune aprobarii Guvernului proiectul privind compania energetica

HotNews.ro

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a propus sa supuna aprobarii Guvernului, in sedinta de saptamina aceasta, proiectul de HG privind Compania Nationala Energetica, pentru a incepe de urgenta procedura de infiintare a acesteia. AVAS sustine ca are sprijin din partea patronatelor din energie in aceasta chestiune.

Conform unui comunicat al AVAS, conducerea Autoritatii s-a intilnit saptamina trecuta cu reprezentantii Federatiei Patronale Energetice, care sustin formarea Companiei Nationale Energetice (CNE). Presedintele Federatiei, prof.dr.ing. Ioan Dan Gheorghiu, a sustinut grabirea formarii CNE, ca o solutie viabila pentru consolidarea competitivitatii sectorului energetic, in contextul dezvoltarii permanente a pietii din domeniu.

Reprezentantii AVAS au prezentat, in cadrul intilnirii, atit motivatia cit si avantajele formarii CNE, subliniind faptul ca noua structura corespunde tendintelor europene in domeniu, de fuziune pe verticala a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime si productia energiei electrice pina la furnizarea si distributia ei.

Potrivit studiilor comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE sunt printre altele crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie; un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe vertical, dar si cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM – operatorul pietei de energie electrica din Rominia – la circa 30% (o crestere cu circa 7-8 procente).

In plus, potrivit AVAS, prin formarea Companiei Nationale Energetice, se va realiza si un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field. „Compania energetica nationala va juca un rol important in politica energetica europena”, declara in luna iunie, la Bruxelles, premierul Tariceanu Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit unui proiect initiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acestea din urma trecind din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul constituirii companiei energetice nationale.

Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie 2007, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro