Sari direct la conținut

Asociatia Cambridge pentru studierea pietei energetice prognozeaza dublarea pretului la gaze naturale in Europa

HotNews.ro

In Europa, pretul la gaze s-ar putea dubla in mai putin de un an, sustine Asociatia Cambridge pentru studierea pietei energetice (CERA), preluata de Vedomosti. In mod traditional, pretul la gaze se stabileste in functie de cotatiile la petrol, respectand oscilatiile acestora cu o intarziere de 6-9 luni. In 12 luni, petrolul s-a scumpit de la 70 la 145 dolari barilul, iar tarifele la gaze au atins 350 dolari mia de metri cubi. In acest ritm, in aprilie anul viitor, gazele se vor cumpara cu 730 dolari mia de metri cubi, de la 380 in prezent.

Pentru ca aceasta prognoza sa se adevereasca, titetul ar trebui sa ajunga la 200 de dolari, ceea ce este putin probabil, este de parere analistul Unicredit Aton, Pavel Sorokin. La forumul economic din iunie, de la Sankt-Petersburg, sefii marilor companii petroliere au prognozat acest tarif pentru 2020.

Pe de alta parte, scrie Vedomosti, daca estimarile CERA se dovedesc corecte, castigurile realizate de Gazprom din exporturile sale in Europa, inclusiv taxele de export, vor ajunge la 126 miliarde dolari, fata de 68,5 cat se preconizeaza pentru 2008, comenteaza Sorokin. Anterior, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a prezis un pret mediu european mult mai scazut – 500 dolari mia de metri cubi pana la sfarsitul lui 2008. Iar la un pret al petrolului de 250 dolari barilul, gazul va costa 1.000 de dolari mia de metri cubi, afirma Miller.

Analistul Denis Borisov, de la firma de consultanta Solid, considera reala dublarea pretului la gaze. In opinia lui, Europa este amenintata de o inflatie ridicata, dar nu de o reducere a consumului. Unii experti europeni au propus revizuirea formulei de calculare a pretului la gaze, rupandu-l de pretul la petrol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro