Sari direct la conținut

Seful OPEC: Fara speculatii, petrolul ar costa circa 70 de dolari barilul

HotNews.ro

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, sustine ca fara speculatiile care se fac pe piata petrolului, un baril de titei ar costa aproximativ 70 de dolari.

„Nu este o problema de cerere si oferta. Este pur si simplu un balon de sapun format de speculatii care se bazeaza pe deprecierea dolarului si pe tensiunile geopolitice”, a declarat Khelil, care este si ministrul algerian al energiei, citat de Reuters.

„Problema este criza economica din SUA care a dus la scaderea dolarului si amenintarile la adresa Iranului, care cresc tensiunile geopolitice”, a explicat acesta. „Daca nu ar fi acesti factori pretul petrolului ar fi probabil de 70 de dolari barilul”, a adaugat seful OPEC.

Khelil spune ca pretul combustibilului este atat de mare din cauza taxelor impuse de autoritati in fiecare tara. „In Europa, de exemplu, 75% din pretul la pompa sunt taxele”, considera Chakib Khelil.

In 9 septembrie, la Viena, va avea loc reuniunea ministeriala a OPEC unde va fi evaluata piata si de unde se asteapta decizii pentru a o stabiliza.

Tarile membre G8, plus China, India si Coreea de Sud au cerut, in 8 iunie, cresterea urgenta a productiei de petrol pe fondul cresterii continue a pretului barilului. Ca raspuns, statele membre OPEC au spus ca nu intentioneaza sa se intruneasca pentru a discuta despre scumpire, inainte de data stabilita – 9 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro