Sari direct la conținut

Iti e rusine sa versi lacrimi? La ce este bun plansul

HotNews.ro

Plansul face bine: lacrimile reduc starile de nervozitate, curata corpul de toxine si cresc puterea organismului de a se autovindeca. Pe scurt, se spune ca „plangaciosii” au o sanatate fizica si psihica mai buna decat cei care refuza sa-si arate sentimentele. Iata cum au raspuns expertii la cateva intrebari despre plans.

De ce se simt oamenii bine dupa ce au plans? Specialistii americani care au lucrat cu mii de subiecti care tineau doliu dupa cineva drag au ajuns la concluzia ca oamenii nu numai ca se simt mai bine dupa ce plang, dar si arata mai bine.

Explicatia biochimistilor este aceea ca, prin lacrimi, oamenii elimina si substante chimice care se formeaza in organism in timpul starii de stres. Ei sustin ca prin lacrimi, ca si prin transpiratie si urina, organismul scapa de diferite toxine.

In unele spitale din America, nu se prescriu tranchilizante bolnavilor care nu se mai pot opri din plans. Ei sunt lasati sa planga pana cand lacrimile actioneaza asupra organismului ca un medicament.

Inca din 1957 s-a descoperit ca lacrimile rezultate in urma unei stari emotionale au o structura diferita fata de cele rezultate in urma iritarii ochiului. Primele contin mai multe proteine si beta-endorfine, unul dintre calmantele naturale ale corpului.

2. De ce plang femeile mai mult decat barbatii? In urma unei cercetari facute pe 330 de voluntari, carora li s-a cerut sa tina un jurnal timp de o luna, a rezultat ca femeile au plans in toata aceasta perioada de 4-5 ori mai des decat barbatii.

Oamenii de stiinta sustin ca femeile au nivelul unui hormon numit prolactina mai mare decat in cazul barbatilor. Acesta are legatura cu producerea laptelui matern, dar si cu producerea lacrimilor. Hormonii au foarte mare legatura cu frecventa reprizelor de plans.

3. Cat de des plang oamenii si de ce? Iata cateva motive de plans, invocate de cei care au participat la astfel de cercetari: jumatate dintre ei plang din cauza tristetii, 21% – de fericire, 10% – de furie, 7% – de mila, 5% – de anxietate, iar 4% de frica.

Statisticile insa nu pot explica ceea ce se intampla in subconstientul oamenilor. De exemplu, exista persoane care izbucnesc in lacrimi cand aud o anumita melodie.

4. Dar daca nu poti plange? Cei care nu pot sa verse o lacrima ar trebui sa ceara ajutorul unui psiholog, sa vada daca nu cumva isi blocheaza lacrimile in mod inconstient. Unii chiar au nevoie de sedinte de terapie.

5. Ar trebui sa ne controlam lacrimile? Raspunsul este: nu. Foarte putine persoane reactioneaza ciudat si plang fara motiv. Terapeutii ne recomanda ca, din cand in cand, sa nu ne simtim jenati si sa tragem un plans zdravan. Ei sustin chiar ca cei care plang usor ar trebui sa fie fericiti ca au astfel de reactii. Daca insa plang de fiecare data cand sunt criticati, atunci, in mod sigur, au nevoie de ajutor.

Sursa: encyclopedia.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro