Cherie Blair, sotia fostului premier britanic, nu mai are aspiratii politice, insa si-ar incuraja copiii sa candideze pentru un post public
Cherie Blair nu mai are aspiratii politice la fel ca in tinerete, dar nu si-ar descuraja copiii sa candideze pentru un post de parlamentar. Prezenta la Bucuresti, la o conferinta avand ca tema femeile lider, Leader SHE, sotia fostului premier britanic a spus insa ca isi vede rolul ca parte a unei retele mondiale in care femeile lider se sustin unele pe celelalte.
Reporter: La un moment dat, in urma cu ani buni, v-ati dorit o implicare personala in politica. In 1983 ati candidat pentru un loc in Parlament, din partea Thanet North in Kent. Va ganditi la o noua candidatura, ati mai intra intr-o cursa electorala?
Cherie Blair: Nu as mai candida pentru obtinerea unui loc in Parlamentul britanic, din simplul motiv ca sotul meu a fost parlamentar timp de 24 de ani si am trecut prin acea experienta, ca sotie. El a ajuns pe pozitia cea mai de sus, iar eu am ales sa imi urmez propriile interesele, in drept.
Asta nu inseamna ca nu mi-as incuraja copiii sa candideze pentru un post public, pentru ca, in ciuda a ceea ce scrie presa, cred ca este o profesie nobila, iar oamenii care o aleg sunt peste masura de motivati in dorinta lor de a fi in serviciul comunitatii. Si chiar daca unii dintre ei gresesc cand fac asta, nu inseamna ca majoritatea sunt asa. Sunt oameni buni, care incearca sa-si faca datoria in conditii dificile.
Reporter: Numele sotului dvs. este pe lista oamenilor politici luati in calcul pentru functia de „presedinte al UE”. Cum ati vedea rolul dvs. in calitate de Prima Doamna a Europei?
Cherie Blair: Nu cred ca ar trebui sa speculam asupra acestor lucruri. Dar cred ca, in general, rolul primelor doamne in lume este unul foarte pozitiv. Am intalnit multe Prime Doamne, de la Laura Bush la Hillary Clinton, sau la prima doamna a Australiei. In Africa, Primele Doamne fac multa munca de caritate. Exista intotdeaua multa munca de facut.
Reporter: Sunteti implicata activ in caritate pe plan international. Aveti in plan proiecte care sa lupte impotriva problemelor noilor state membre UE? Care ar fi domeniile carora le-ati acorda atentie si in ce mod?
Cherie Blair: Ati atins un punct sensibil, pentru ca ma gandesc in acest moment – dupa ce toata viata am fost preocupata de drepturile femeilor si petrecandu-mi ultimii 10 ani stabilind o serie de contacte si vazand ce se intampla in lume – ca a venit vremea unor oportunitati de a ajuta femeile, in special in domeniul afacerilor. (…)
Principalul avantaj al femeilor din tarile dezvoltate este independenta economica: ele au propriii bani, au dreptul de a avea propriii bani si de a mosteni bani. Asta le acorda un anumit statut pe care nu toate femeile din lume il au. Exista femei controlate de tatii lor, de sotii lor si, in final, cand devin vaduve, de frati sau rude de sex masculin. Si daca putem face mai multe sa le ajutam pe femei sa castige putere economica cred ca asta inseamna foarte mult.
Tarile comunitatii europene prezinta foarte multe oportunitati, iar femeile pot sa profite de aceste oportunitati in egala masura ca si barbatii. Si sa primeasca ajutor si sustinere. Si cred ca sunt o multime de posibilitati sa facem femeile europene sa actioneze ca mentori si sa isi ofere ajutor. Pe vremea cand eram eu tanar avocat nu erau multe femei model si nu prea existau multe carora sa le ceri sfatul. Barbatii se sustin intre ei, dar e destul de dificil pentru femei sa fie ajutate de barbati. Pe cand femeile care ajuta femei este ceva natural. Si putem construi o retea de femei care sa isi ofere ajutorul in intreaga lume.
Reporter: Va vedeti ca o parte a unei astfel de retele, care sa ajute femeile din economiile emergente sa caute si sa gaseasca independenta financiara?
Cherie Blair: Absolut. Cred ca tehnologia, lumea in care traim acum si faptul ca oamenii pot comunica mai usor unii cu altii ofera o serie de oportunitati.
Presa transforma in trivial chestiuni serioase, mai ales cand subiectele sunt femei
Reporter:Sunteti avocat, mama a patru copii si sotia celui care ar putea deveni cea mai importanta persoana din Europa. In ce calitate va considerati mai expusa in fata mass media?
Cherie Blair: Cred ca media are un rol foarte important de jucat in societate si fiecare ii recunoaste puterea si importanta. Dar mai cred ca uneori presa duce in trivial chastiuni importante sau distrage atentia de la chestiuni importante, mai ales in ceea ce le priveste pe femei. Exemplul recent: toate ziarele au scris despre decolteul Angelei Merkel. Angela Merkel este o persoana foarte serioasa, care face lucruri foarte serioase si nu cred ca povestea despre decolteu ar trebui sa domine presa.
Reporter:Sunteti avocat, iar sora dvs. este jurnalist. Sunteti adepta libertatii de expresie cu orice pret sau ar trebui sa existe anumite limite?
Cherie Blair: Cred ca nimeni nu are libertati nelimitate. Daca ne uitam la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, unul dintre drepturi este libertatea de expresie. Dar ea nu este nelimitata, trebuie sa existe un echilibru, pentru a nu incalca dpreturile celorlalti. Uneori cred ca presa uita asta. Ca avocat, in profesia mea, avem standarde profesionale si institutii profesionale pe care trebuie sa le respectam. Politicienii sunt, la randul lor trasi la raspundere si cred ca media ar trebui si ea trasa la raspundere si ar trebui sa existe un echilibru intre libertatea de expresie si libertatile celorlalti.