Sari direct la conținut

SIF-urile au castigat, in medie, 1,54% in sedinta bursiera de marti

HotNews.ro

Indicele celor cinci societati de investitii financiare a crescut cu 1,54% in sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in vreme ce ceilalti indici s-au plasat aproape de valorile din ziua precedenta. Tranzactiile incheiate au insumat 34,90 milioane de lei, echivalentul a 9,41 milioane de euro, valoare cu 23,19% mai mare comparativ cu rulajul de luni.

In sedinta de marti, cotatiile au deschis pe plus, pentru ca, cu putin inainte de ora 11:00 , preturile sa intre pe un trend descendent. Spre finalul sedintei de tranzactionare au aparut mai multe ordine de cumparare iar preturile au reinceput sa creasca. La finalul sedintei, toti indicii erau pe verde.

„O sedinta in care piata a incercat sa lamureasca o directie, dupa ce miercuri si joi a inregistrat scaderi importante, iar vineri si luni a crescut usor, iar lichiditatea a fost redusa. Azi a fost prima zi mai consistenta dupa acele zile mai slabe, in care si lichiditatea s-a situat la un nivel mediu”, a caracterizat sedinta de tranzactionare de marti Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

Astfel, indicele general al bursei, BET-C s-a apreciat cu 0,39%, pana la 4.925,45 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide zece titluri listate, a urcat doar cu 0,05% marti, la 6.887,48 puncte. O influenta destul de mare in evolutia celor doi indici au avut-o titlurile Rompetrol Rafinare care s-au depreciat cu 2,31%, compania detinand o pondere de 11,11% in cadul indicelui BET si 5,04% in BET-C.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare crestere, de 1,54%, pana la 54.186,92 puncte.

„Aceasta sedinta creeaza tendinte favorabile pentru zilele ce vor urma”, a mai spus Iulian Panait.

Marti, cele mai lichide titluri au fost cele ale societatilor de investitii si cele bancare. Astfel, actiunile SIF Oltenia a fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 6,39 milioane de lei, urmate de cele ale SIF Moldova si SIF Muntenia, cu un rulaj de 4,55 milioane de lei, respectiv 4,16 milioane de lei. SIF Transilvania s-a clasat pe locul patru in topul lichiditatii, cu 2,2 milioane de lei, iar Banca Transilvania, cu un rulaj de 2 milioane de lei, a ocupat locul cinci.

Cresteri importante de pret au inregistrat actiunile TMK Artrom (13,38%), Policolor (13,10%) si Grupul Industrial Electrocontact (12,65%), in vreme ce Turbomecanica (-3,13%), Siretul Pascani (-2,83%) si Rompetrol Rafinare (-2,31%) au consemnat cele mai mari scaderi de pret.

Rulaj in crestere cu peste 60 % fata de sedinta de luni pe piata de la Sibiu

In a doua sesiune de tranzactionare a saptamanii, piata Sibex a fost mult mai dinamica sub aspectul intensitatii plasamentelor astfel ca volumul de transfer a crescut cu 60,45% in raport cu cel precedent. Potrivit unui comunicat al institutiei, au fost incheiate 14.895 de contracte futures si options din 2420 de tranzactii cu o valoare echivalenta a 41,47 milioane de lei. In ceea ce priveste cotatiile derivatelor, acestea au deschis pe plus pentru ca apoi sa urmeze un traseu oscilatoriu, finalul sedintei oferindu-ne o imagine mai degraba „rosie”.

In ceea ce priveste pozitiile futures pe parcursul zilei s-au putut observa din nou deschideri care au dus totalul peste pragul de 73.000. La inchidere acesta a scazut pana la 71.744, mentinandu-se in crestere fata de nivelul de luni. La acest fapt au contribuit investitorii care adopta strategiile de roll-over, in speta mutarea pozitiilor de pe scadenta scurta care se apropie de final, pe urmatoarea.

Conform Mirabelei Coss, broker la SSIF Broker Cluj, „desi sedinta de marti a inceput desul de optimist, lipsa interesului deosebit din piata la vedere a mai temperat tendinta „verde” a pietei sibiene, astfel incat finalul zilei fost unul cu vanzari masive. Numarul de pozitii in crestere confirma insa un ridicat interes al investitorilor, cu precadere spre scadenta urmatoare dar si spre scadentele indepartate, decembrie avand cotatii cu aprox 20% mai sus decat nivelele actuale”.

In clasamentul celor mai tranzactionate contracte s-au impus din nou derivatele avand ca suport activ actiunile SIF 2 (DESIF 2) si cele avand activ suport titlurile SIF 5 (DESIF 5). Referitor la numarul contractelor de pe scadenta iunie s-a observat ca acesta este mult mai mare comparativ cu cel aferent scadentei martie. Spre exemplu din totalul de peste 8200 contracte DESIF 2 o pondere de 72,8 % a revenit acesteia. DESIF 2 iunie au fost tranzactionate intre 2,63 si 2,69 lei/actiune, inchizand la minimul zilei, in scadere cu 2,96 bani. Scadenta martie a atras 26,8 % din contractele DESIF 2, o actiune fiind cotata la 2,4706 lei in scadere cu 0,44 bani.

Pentru septembrie si decembrie DESIF 2 au inchis pe crestere. Si pentru DESIF 5 se remarca preferinta pentru termenul iunie care a beneficiat de 68,2 % din totalul de 6175 contracte. DESIF 5 iunie au oscilat intre 3,1227 si 3,2 lei, oprindu-se la 3,14 lei/actiune, in scadere cu 1,01 bani. Cu un ban a scazut si pretul DESIF 5 martie, o actiune fiind cotata pentru finalul acestei luni la 2,97 lei.

Pe locul trei s-au clasat Broker Cluj cu 133 contracte. Pentru iunie DEBRK au fost cotate la 1,6802 lei/actiune, in scadere cu 9 bani.

Moneda unica a inchis la 3,734 lei pentru martie, in crestere cu 1,87 bani si la 3,8137 lei pentru septembrie, apreciindu-se cu 0,17 bani. Pentru iunie euro a inchis in stagnare la 3,79 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro