Efectul Kosovo: Parlamentul Serbiei nu va ratifica acordul cu Rusia privind gazoductul South Stream
Criza politica izbucnita in Serbia a lovit, prin ricoseu, interesele rusesti. Multmediatizatul acord cu Gazprom privind construirea pe teritoriul republicii a unui gazoduct din sistemul South Stream nu va fi ratificat de Parlament din cauza lacunelor din legislatia tarii. Intr-o discutie cu agentia Taniug, presedintele legislativului de la Belgrad, Oliver Dulici, a anuntat ca aprobarea acordului cu Gazprom „nu este posibila, mai ales ca documentul nu a ajuns inca in parlament.
Daca guvernul ar fi trimis textul la timp, iar legislativul nu ar fi fost dizolvat, acordul ar fi fost ratificat”, a adaugat el.
Dulici a amintit ca la intalnirea cu conducerea Gazprom el a promis sa asigure ratificarea acordului semnat la 25 ianuarie la Moscova, „daca executivul il va remite spre dezbatere si aprobare, iar situatia politica va ramane stabila”.
E adevarat ca secretarul general al parlamentului sarb, Tamara Stoicevici, declarase anterior ca, din punct de vedere teoretic, ratificarea acordului în discuţie este posibila, parlamentul putand fi convocat la recomandarea executivului pentru o reuniune extraordinara, scrie publicatia Vzgliad.
Criza politica cauzata de pozitiile legate de Kosovo
Reamintim ca Executivul sarb a propus luni alegeri legislative anticipate la 11 mai, dupa ce premierul Vojislav Kostunita si-a anuntat demisia. Kostunita nu mai vrea sa guverneze cu partenerii sai proeuropeni, din cauza divergentelor legate de independenta Kosovo.
Decizia lui Vojislav Kostunica de a demisiona il pune in disputa deschisa cu presedintele tarii, Boris Tadic (cunoscut pentru atitudinea sa pro-occidentala). Tadic a obtinut un nou mandat in urma alegerilor din 3 februarie.
Serbia intrase in proiectul South Stream
Rusia si Serbia au semnat la sfarsitul lunii februarie au acord interguvernamental care deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei. South Stream concureaza in mod direct gazoductul Nabucco, sustinut de Uniunea Europena, si la care participa si Romania.
Proiectul South Stream, care are costuri estimate la circa 10 miliarde de euro, va transporta gaze naturale din zona siberiana catre sudul Europei.
Serbia semnase, in ianuarie, un acord care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul sau, precum si vinzarea catre Gazprom a unei participatii majoritare la grupul petrolier NIS. Analistii au considerat ca acordul are si motivatii politice, in sensul ca autoritatile sirbe au multumit Rusiei pentru sprijinul aratat in cazul situatiei din Kosovo.