Parlamentul European cere oficial Comisiei Europene anchetarea si reglementarea sectorului european de retail
Parlamentul European a adoptat luni seara, in deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, declaratia scrisa initiata de un grup de eurodeputati prin care se cere Comisiei Europene anchetarea si reglementarea sectorului de retail european. Presedintele PE Hans-Gert Pottering a anuntat in deschiderea sesiunii adoptarea declaratiei.
Documentul – care va fi inaintat Comisei Europene – cere Directiei Generale Competitie sa faca o ancheta privind efectele pe care le are concentrarea sectorului de retail european asupra micilor intreprinderi, a furnizorilor, lucratorilor si consumatorilor si sa evalueze abuzurile pe care le-ar putea genera o astfel de concentrare.
Deputatii europeni argumenteaza ca pe teritoriul UE sectorul de retail este dominat de un numar mic de supermarketuri, care devin „gardienii sectorului” si exercita un abuz de putere.
Declaratia a fost semnata de 439 de eurodeputati si a devenit astfel pozitie oficiala a Parlamentului European. Demersul s-ar putea sau nu concretiza intr-o reglementare europeana, insa in mod sigur este un semnal clar pentru sectorul de retail ca deja s-a mers prea departe. Producatorii si furnizorii au semnalat de mai multi ani aceasta problema si faptul ca marile lanturi de magazine abuzeaza de puterea lor pe piata, dar pana acum nu a existat nicio initiativa de combatere a acestui fenomen.
Potrivit datelor furnizate de Responsible Purchasing Initiative primii 5 retaileri – Carrefour, Metro, Tesco, Rewe si Schwarz Group – detineau, in 2005, la nivel european o cota de piata de peste 70% in domeniul bunurilor alimentare. In Finlanda, nivelul este de 90,02%, in Suedia – 81,8%, Irlanda- 81.4%, Austria 78,7%, Germania 70,1%, iar in Franta 70%. Dintre tarile Europei Centrale si de Est, Slovenia este tara in care primii 5 retaileri au cea mai mare cota din piata, adica 80%, in timp ce in Romania, tot la nivelul anului 2005, procentul din piata detinut de acestia, la alimente, era de 19,2%.