Divergente privind participarea GdF la proiectul Nabucco
Pasii inainte privind demararea proiectului Nabucco se fac in continuare cu dificultate. Miercuri, Turcia si-a reafirmat opozitia fata de implicarea Gaz de France (GdF) in construirea gazoductului, ca protest fata de politica Frantei fata de Ankara. In acelasi timp, Romania ca si compania ungara MOL sustin pe francezi. In aceasta situatie este nevoie insa de un acord unanim al participantilor la proiectul Nabucco.
Turcia se opune includerii companiei franceze Gaz de France in proiectul gazoductului Nabucco din cauza pozitiei Frantei fata de asa-numitul genocid contra armenilor si fata de solicitarea Turciei de a deveni tara membra a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, pentru Reuters un oficial din conducerea ministerului turc al Energiei.
Sub protectia anonimatului, acesta a informat ca in conditii normale Turcia ar fi bucuroasa sa accepte GdF ca partener avind in vedere experienta si succesele companiei franceze in sectorul energetic. „Turcia evita sa utilizeze energia ca un instrument politic si nici nu are de gind sa faca acest lucru. Insa pozitia Frantei atit fata de incidentele din 1915 (genocidul contra armenilor – n.r), care ar trebui lasate pe seama istoricilor, cit si fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana si alte proiecte comune este inacceptabila”, a spus oficialul turc.
Declaratiile au fost facute in contextul in care Romania si compania ungara de stat MOL au anuntat, in aceasta saptamina, ca sprijina participarea grupului francez la consortiul care va construi si administra gazoductul Nabucco.
Ankara s-a opus si in trecut participarii GdF la proiectul Nabucco, din cauza unei legi aprobate in Franta care interzice negarea genocidului din 1915-1916, infaptuit de armata Imperiului Otoman asupra populatiei armene. Oficialii turci s-au aratat nemultumiti si de opozitia declarata a presedintelui francez fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana, Sarkozy afirmind recent ca UE nu poate absorbi Turcia, o natiune musulmana relativ saraca, cu 70 de milioane de locuitori, si recomandind o solutie de compromis, respectiv un „parteneriat privilegiat”.
Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), la care urmeaza sa se alature si compania germana RWE.
Proiectul, evaluat la 5 miliarde de euro, ar urma sa traverseze Turcia si zona balcanica, pentru a livra Europei, prin Austria, gaze naturale extrase din zona caspica, reducind astfel dependenta spatiului comunitar de gazele rusesti.