Sari direct la conținut

Presa rusa: Sansele Nabucco scad vertiginos dupa semnarea acordului privind proiectul energetic South Stream

HotNews.ro

Nici nu s-a uscat cerneala pe acordul de constructie a gazoductului South Stream, ca au si aparut divergete intre partile semnatare, comenteaza Nezavisimaia gazeta. Gazprom este convins ca realizarea conductei va pune cruce proiectului alternativ, Nabucco, in timp ce conducerea concernului italian ENI, care participa la ambele proiecte, este de parere ca drept la viata au atat South Stream, cat si Nabucco.

Unul din expertii firmei de consultanta a RusUkrEnergo, Mihail Krutihin, considera ca semnarea la Sofia a documentului mentionat mai sus nu inseamna victoria deplina si absoluta a Gazpromului si South Stream asupra proiectului Nabucco, sustinut de SUA. In ce priveste Bulgaria, implicata in ambele afaceri, cu siguranta ca Sofia va solicita alte negocieri, spune Krutihin. El a amintit, in context, ca experienta colaborarii dintre Rusia si Bulgaria in proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis, al carui acord a fost semnat tot vineri si tot la Sofia, arata ca pana la fapte concrete in sfera gazelor naturale drumul s-ar putea sa fie neasteptat de lung.

In acelasi timp, noteaza publicatia, Krutihin a subliniat ca, in prezent, Europa nu are alternative la gazul rusesc. Nabucco nu insufla mari sperante, deoarece, desi a fost calculata sa transporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze, conducta poate fi incarcata, in cel mai fericit caz, pe jumatate: 12-15 miliarde metri cubi.

Oricum, precizeaza Krutihin, chiar odata cu darea in exploatare a South Stream, cantitatea de gaze rusesti pentru Europa nu va creste prea mult.

In urmatorii ani, Gazprom este capabil sa sporeasca doar cu maxim 3 miliarde de metri cubi volumul de gaze destinat Europei. Succesul sau esecul atat a South Stream, cat si a Nabucco va depinde de cel care va reusi sa ademeneasca de partea lui, oferind conditii mai avantajose, Kazahstanul si Turkmenia. Si, precizeaza Krutihin, nu este neaparat nevoie ca invingator sa iasa unul din proiectele amintite. Pentru simplul motiv ca drumul Rusiei si UE spre Turkmenia si Kazahstan a fost batatorit deja de China, care a reusit sa ingheie contracte foarte avantajoase in sfera gazelor naturale.

Pe de alta parte, directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, crede ca aparitia in Balcani a doua proiecte – South Stream si Nabucco – va crea o concurenta suplimentara printre furnizorii de gaze naturale si va permite tarilor europene sa cumpere gaze la un pret mai mic. El a subliniat, in acelasi timp, ca pentru Turkmenia exportul de gaze prin gazoductul Transcaspic si Nabucco va fi intotdeauna mai avantajos, decat prin Rusia si South Stream.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro