Sari direct la conținut

Gandul: Primarii din Bucuresti nu au fost in stare sa cheltuiasca 4.000 miliarde lei

Incompetenta primarilor se vede din felul in care cheltuiesc banii publici. Primariile din Capitala se imprumuta la banci cu dobanzi usturatoare si ii indatoreaza pe bucuresteni, in conditiile in care nu sunt in stare sa cheltuiasca de la un an la altul nici macar banii din buget.

Numai in 2007, administratiile locale din Bucuresti au inregistrat un excedent bugetar de aproape 4.000 de miliarde lei vechi. Campioana la bani necheltuiti este Primaria Sectorului 1, care are un excedent bugetar de 2.189 miliarde lei vechi, din 8.100 miliarde lei vechi.

Desi suma reprezinta doua treimi din bugetul pe tot anul al Primariei Sectorului 4 sau al sectorului 5, Andrei Chiliman a gasit o explicatie: excedentul bugetar pe care il inregistreaza primaria se datoreaza unui adevarat boom economic inregistrat, in ultimii trei ani, sectorul 1 producand 10 la suta din PIB-ul Romaniei.

Pe locul doi la bani necheltuiti se afla Primaria Sectorului 4, care a ramas cu 677 miliarde lei vechi din 3.702 miliarde. In ciuda acestui fapt, primaria a facut in vara anului trecut un imprumut de 1.620 miliarde lei vechi pe 18 ani pentru „investitii publice”, asta in conditiile in care se putea imprumuta cu 10 la suta mai putin si nu trebuia sa plateasca dobanzi in plus.

Locul trei este ocupat de primaria lui Vanghelie, care a ramas cu 378 miliarde lei vechi din 3.414 miliarde. Asta in conditiile in care primarul Vanghelie se plange tot timpul ca nu poate face investitiile pe care ar dori sa le faca din cauza ca nu are bani, strazile din sectorul 5 aratand ca dupa razboi.

Pe locul patru, la mica distanta se afla Primaria sectorului 2 care a ramas cu un excedent de 225 miliarde lei vechi, dintr-un venit de 5840 miliarde lei vechi. Asta, in conditiile in care administratia locala s-a imprumutat cu 240 milioane lei (2.400 miliarde lei vechi) pe 20 de ani si ar fi putut sa o faca cu aproape 10 la suta mai putin.

Pe locul cinci se afla Primaria sectorului 6 care a ramas cu un excedent bugetar de 128 miliarde lei vechi din 4860 miliarde lei vechi.

Penultimul loc este ocupat de Primaria Capitalei care dintr-un buget de 30.677 miliarde lei vechi a ramas doar cu 101 miliarde lei vechi necheltuiti. Cel mai competent primar si bun manager este de departe Liviu Negoita, care ocupa ultimul loc in acest top, cu doar 23 de miliarde lei vechi necheltuiti, din 5.336. Situatia nu este insa unica, ea repetandu-se in fiecare an.

Spre exemplu, anul trecut, Primaria sectorului 4 a ramas cu mai mult de 25 la suta din bugetul local necheltuit, Primaria sectorului 1 si Primaria sectorului 2, cu 18 la suta, Primaria Capitalei, cu cinci la suta, Primaria sectorului 6, cu 1,4 la suta, iar primariile sectoarelor 3 si 5, cu mai putin de unu la suta.

Conform legii, o parte din banii necheltuiti se duc la fondul de rulment sau la bugetul de stat.

Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro