Guvernul britanic aproba constructia de noi centrale nucleare
Londra mizeaza pe energia nucleara. Guvernul britanic a aprobat construirea unor noi centrale nucleare, reorientindu-se catre energia atomica dupa ani in care aceasta industrie a stagnat in cea mai mare parte a Europei.
Intr-un discurs sustinut joi in fata Camerei Comunelor, secretarul pentru afaceri, John Hutton, a comunicat parlamentarilor ca energia nucleara „ar trebui sa joace un rol in viitorul mix energetic al tarii, alaturi de alte surse cu emisii scazute de dioxid de carbon”, relateaza Associated Press. Acesta a mai precizat ca energia nucleara este o sursa „incercata si testata, sigura si garantata”.
Reactoarele nucleare asigura aproximativ 20% din electricitatea din Marea Britanie. Dar pentru ca aceste reactoare sunt vechi, guvernul nu are alta alternativa decit sa le inchida pe toate in urmatorii 30 de ani si sa puna baza unor noi investitii daca nu vrea sa renunte la energia nucleara.
Compania publica franceza Areva a salutat decizia guvernului britanic de a relansa programul de constructie de centrale nucleare si a anuntat ca intentioneaza sa construiasca pina la sase reactoare in Marea Britanie, informeaza AFP. „Piata din Marea Britanie este o prioritate pentru Areva. Ambitia noastra este sa construim cel putin patru si cel mai probabil sase reactoare in Marea Britanie, dintre care primul pina in 2017, si sa furnizam acestor instalatii toate serviciile si combustibilul necesar pentru functionarea lor”, a declarat Luc Oursel, presedintele Areva NP, o divizie a Areva responsabila cu constructia de reactoare nucleare.
Areva estimeaza ca Marea Britanie va opta pentru doua tipuri de reactoare nucleare de ultima generatie, dintre care unul va fi modelul Evolutionary Power Reactor (EPR) conceput de Areva. Firma franceza sustine ca un astfel de reactor costa aproximativ trei miliarde de euro si produce 1.600 megawati de energie electrica. In prezent, la nivel mondial, sunt in constructie doar doua reactoare EPR, unul in Franta si celalalt in Finlanda, alte doua fiind programate sa fie construite in China.
Nu toata Europa este insa o adepta a energiei nucleare. Interdictii ramin in vigoare in Europa, in special in cazul construirii de noi centrale nucleare in Italia si Belgia.
Energia nucleara revine acum in centrul atentiei pe fundalul temerilor legate de contributia combustibililor fosili la incalzirea globala si de siguranta energetica – in special pentru ca Europa depinde de gazele naturale din Rusia si din nordul Africii. Gruparile de ecologisti se opun in continuare energiei nucleare din cauza pericolului de accidente, a lipsei unor strategii pe termen lung pentru eliminarea deseurilor nucleare puternic radioactive si a costurilor enorme din istoria acestei industrii.
„In realitate, noile statii nucleare nu rezolva problemele noastre energetice si asta pentru ca politica energetica a guvernului se bazeaza pe o minciuna”, a spus John Sauven, director executiv la Greenpeace Marea Britanie. „Puterea nucleara va obtine o reducere cu doar 4% a emisiilor de dioxid de carbon, cindva dupa anul 2025. Este un pic prea tirziu, iar generatiile care vor veni dupa noi vor trebui sa curete deseurile noastre nucleare”.
Industria nucleara a stagnat timp de mai multe decenii dupa ce accidente precum cel de la Three Mile Island din Statele Unite in 1979 si cel de la Cernobil din fosta Uniune Sovietica in 1986 au stirnit temeri in legatura cu siguranta acestei tehnologii. Costul construirii centralelor de energie nucleara a generat de atunci numeroase preocupari, inclusiv din partea guvernului laburist din Marea Britanie, care a catalogat in acest deceniu energia nucleara drept „o optiune neatractiva”.
Franta are cele mai multe centrale nucleare din Europa, iar acestea genereaza aproximativ 80% din consumul de electricitate al tarii. Bulgaria, Romania si Slovacia au in plan reactoare noi, in timp ce Finlanda si Franta isi extind capacitatea nucleara. Dar guvernele din Suedia si Germania sunt hotarite sa stopeze energia nucleara, ceea ce pune la indoiala viabilitatea industriei pe termen lung.