Sari direct la conținut

Un fost oficial al Gazprom spune că Vladimir Putin „a tras apa” peste munca de decenii a companiei

HotNews.ro
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom

Un fost oficial al gigantului energetic rusesc Gazprom afirmă că sancțiunile impuse de Occident împotriva companiei și a economiei ruse din cauza războiului din Ucraina declanșat de președintele Vladimir Putin au ruinat decenii de muncă, relatează Reuters.

După ce Putin a declanșat „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei anul trecut, o combinație de sancțiuni ale statelor occidentale și decizia Moscovei de a tăia livrările de gaze naturale către mai multe state europene, inclusiv Germania, au redus dramatic exporturile energetice ale țării.

Ultima serie de sancțiuni, care au impus inclusiv un plafon de preț pentru petrolul rusesc, sunt menite să afecteze exporturile petroliere ale Moscovei, însă pentru Rusia este mai ușor să găsească piețe alternative pentru țiței și produse rafinate decât pentru gazele sale naturale.

Livrările de gaze ale Rusiei către Europa s-au bazat pe mii de kilometri de conducte care pornesc din Siberia și se întind până în Germania și chiar mai departe. Până anul trecut acestea erau o componentă esențială a unui parteneriat pe termen lung între Europa și Rusia.

Ce spun oficiali ruși despre situația de la Gazprom

„Bineînțeles, pierderea pieței europene este un test foarte serios pentru Rusia în ceea ce privește gazele”, a declarat pentru Reuters Yuri Șafranik, ministrul rus pentru Energie între 1993 și 1996.

Un fost manager de top al Gazprom a fost și mai direct.

„A fost trasă acum apa peste munca a sute de oameni care au construit un sistem de exporturi timp de decenii”, a afirmat acesta pentru Reuters, cerând ca identitatea să îi fie păstrată secretă, de teama repercusiunilor.

Angajați actuali ai companiei susțin însă că afacerile merg ca de obicei.

„Pentru noi nu s-a schimbat nimic. Am avut parte de o creștere salarială anul trecut”, a declarat pentru Reuters un oficial al Gazprom.

Compania energetică rusească e un „stat în stat”

Compania Gazprom a fost fondată în 1989, în ultimele zile ale Uniunii Sovietice de către fostul ministru al Industriei Gazifere, Viktor Cernomîrdin.

„Cernomîrdin nu a permis niciodată nimănui să își bage nasul la Gazprom. A fost un stat în stat și într-o anumită măsură a rămas la fel până în ziua de azi”, afirmă Șafranik.

La fel ca numeroase alte companii rusești, gigantul energetic nu și-a mai publicat rezultatele financiare după declanșarea războiului din Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.

Însă potrivit estimărilor Reuters, făcute pe baza comisioanelor de export și volumelor tranzacționate, veniturile Gazprom din vânzările pe cale maritimă au scăzut în ianuarie 2023 la 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu 6,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste cifre, la care se adaugă prognozele privind evoluția exporturilor și a prețurilor la gazele naturale, sugerează că veniturile din exporturi ale Gazprom aproape se vor înjumătăți anul acesta, adâncind și mai mult deficitul bugetar al Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro