TVA mai mare pentru cafeaua preparată în restaurante și cafenele: 19% de la 1 ianuarie / Multe localuri încă lucrează cu 9%
De la începutul anului au fost discuții, între experți, vizavi de aplicarea TVA la cafeaua preparată în restaurante și cafenele. Într-o prezentare, consultantul fiscal Mariana Vizoli a arătat că „din discuțiile cu reprezentanții autorității fiscale rezultă că pentru cafeaua preparată se aplică cota de 19% (în creștere de la 9% n.r.), indiferent dacă este servită cu sau fără zahăr/lapte”.
Discuțiile au fost până acum informale.
Asta în condițiile în care, reprezentanți ai mediului de afaceri susțin că aceste produse se încadrează la codurile NC:
- NC 2101 12 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv
- NC 2101 20 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai.
Dat fiind aceste controverse, spune Mariana Vizoli, este așteptată o reacție oficială a autorității fiscale pentru clarificare.
„Dar, sucurile de fructe sau legume, chiar dacă sunt îndulcite, nu intră sub incidența cotei de 19%, ci a cotei de 9%, cu condiția ca adaosul de zahăr să nu fie mai mare decât cel pe care fructul/leguma l-ar avea în stare naturală, în funcție de anul în care au fost produse”, arată prezentarea Marianei Vizoli din cadrul TaxEU Forum.
*Modificările au fost introduse prin OG 16/2022. Potrivit documentului, aceasta aduce modificări semnificative în industria Horeca, de la 1 ianuarie 2023 aplicându-se cota de TVA de 9% (în loc de 5%) pentru:
j)cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
k) serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice și a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 (acestea vor fi supuse cotei de 19%).
Sursă foto: Dreamstime.com