Sari direct la conținut

Muschetari in Capitala Culturala

Monitorul de Sibiu

Francezii din Lucon se simt in Sibiu ca la ei acasa. Au adus deja o pata verde din vestita lor gradina si ne vor mai incinta cu muzica, specialitati gastronomice si demonstratiile scrimerilor cardinalului Richelieu. Pe 14 iulie, Capitala Culturala Europeana sarbatoreste Ziua Nationala a Frantei.

Unul dintre evenimentele organizate de noii prieteni ai Sibiului, din orasul frantuzesc Lucon, este finala concursului culinar franco-romin, care va avea loc marti, la hotelul Continental. Concursul se anunta a fi unul special, avind in vedere ca talentele gastronomice ale bucatarilor vor fi evaluate chiar de primii gospodari ai celor doua orase, Pierre Guy Perrier si Klaus Johannis.

„Nu am mai jurizat niciodata un concurs culinar, dar cred ca o sa ma descurc”, a marturisit primarul Sibiului. Munca nu se anunta una usoara, mai ales ca mincarurile preparate de bucatarii romani si francezi vor fi destul de sofisticate, asa cum se cuvine unui astfel de eveniment. De departe, cel mai imbietor pare desertul, care va fi pregatit pe baza unui lichior traditional din Lucon.

„Nu putem vorbi despre cultura franceza fara a aminti de gastronomie”, a subliniat primarul din Lucon.

Pe ritmuri latino

Nici oamenii cardinalului Richelieu nu vor lipsi, zilele acestea, din Capitala Culturala Europeana. Oaspetii din Franta au pregatit un spectacol de scrima de o ora, la care sint asteptati toti cei care s-au obisnuit cu delicatesele oferite de programul Sibiu 2007.

Spectacolul se anunta interesant, mai ales ca scrimerii francezi se vor afla pe Nicolae Balcescu, luni, la ora 21.00, in acelasi timp in care Julio Iglesias va concerta in Piata Mare. Insa primarul Johannis a promis, ieri, ca ambele evenimente se vor desfasura in conditii bune.

Ziua Frantei, la Sibiu

Anul acesta, o parte din evenimentele dedicate Zilei Nationale a Frantei se vor muta la Sibiu. Francezii s-au pregatit ca la carte si au adus tot ce trebuie pentru ca o asemenea sarbatoare sa nu treaca neobservata, chiar daca nu se afla pe pamint natal.

„De 14 iulie, Piata Mare va fi luminata de aproximativ 400 de lampioane, pe care cei de la Spatii Verzi le vor colora in rosu, alb si albastru, culorile de pe drapelul Frantei. Sibiul si Lucon-ul vor impartasi acest moment impreuna, prin intermediul muzicii, dar si al sculpturii in vegetatie vie, pe care am daruit-o Sibiului, in semn de prietenie”, a explicat Perrier.

Prietenie veche

Potrivit lui Klaus Johannis, prietenia dintre Sibiu si Lucon a inceput acum mai bine de un an si nu aduce decit beneficii celor doua orase. „Lucon este orasul cu care avem un parteneriat special. Intentia noastra este de a prezenta programul bogat pregatit de delegatia din Lucon.

Vreau sa subliniez ca, din punctul meu de vedere este un parteneriat care intr-un an si jumatate a crescut foarte mult in intensitate. Deja primele realizari concrete le-ati vazut, este vorba de aranjamentul exceptional de linga Primarie. In plus, trupa frantuzeasca Mots Croises a fost fondata expres pentru a da concerte la Sibiu, deci nu este o trupa angajata”, se mindreste Johannis.

La rindul lui, Perrier a vorbit si despre relatiile economice dintre orase, dincolo de aspectul cultural.

Muzica frantuzeasca

Trupa Mots Croisesc va concerta, astazi, de la ora 20, pe podul Minciunilor. Miine, artistii vor fi in Talmaciu, iar simbata, de la 20.15, este programat concertul din Piata Mare. „Vor fi numai melodii din repertoriul frantuzesc. De la Edith Piaf, pina la muzica moderna”, a anuntat primarul din Lucon.

Klaus Johhanis l primar Sibiu

„Nu e usor sa creezi o asemenea gradina, cum e cea din fata Primariei. Faptul ca cei din Lucon au reusit intr-o zi este o performanta incredibila”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro