Sari direct la conținut

Dinti cu … buletinul

Republicanul

Tot mai multi prahoveni isi platesc in rate serviciile stomatologice. Potrivit legii, orice persoana ar trebui sa beneficieze anual de un consult stomatologic gratuit. Daca situatia o cere, tot gratuit, pacientul primeste cateva servicii ale medicilor dentisti, insa niciodata intreaga interventie nu este gratuita.

Acesta este si motivul pentru care prahovenii prefera sa amane la nesfarsit vizita la stomatolog. Inventivi, doctorii au gasit o metoda prin care au reusit sa-si aduca pacientii la cabinet: plata in rate.

O consultatie la un medic stomatolog costa, in medie, 25 de lei. Un detartaj manual al arcadei ajunge la 60 de lei, iar unul cu ultrasunete – 80 de lei. Pansamentul eugenat (curatarea cariei si aplicarea pansamentui provizoriu) costa 30 de lei, o plomba metalica – 50 de lei iar o plomba la culoarea dintelui – 80 de lei.

Indepartarea unui nerv infectat sau pentru realizarea unei lucrari costa 50 de lei, iar o extractie (a molarilor de minte, de exemplu) ajunge la 100 de lei. Cele mai scumpe sunt, insa, protezele: 400 de lei partialele si 500 de lei totalele, iar cele scheletate (permanente, nedetasabile) ajung la 250-500 de euro. In functie de dotarile cabinetelor, preturile pot fi si mai mari.

Cum nu oricine isi permite luxul de a face credit bancar pentru o vizita la stomatolog, medicii au gasit solutia salvatoare: sumele pot fi achitate in rate. Pacientii pot achita contravaloarea serviciilor in timp, interventia nefiind finalizata pana la achitarea ultimei rate. “Sumele mici le-am platit. Insa proteza, permanenta, am platit-o in rate.

Costa aproape 15 milioane de lei, in conditiile in care salariul meu este cel minim pe economie. Si trebuie sa-mi intretin si familia in tot acest timp”, se plange ploiesteanca Maria Teodorescu.

Pentru a fi siguri ca nu pierd clientii si banii, stomatologii – singurii care au voie sa monteze proteze – au batut palma in asa fel incat niciunul dintre ei sa nu preia lucrari incepute. Intelegerea este universal valabila, astfel ca o lucrare inceputa intr-un cabinet nu poate fi finalizata in alta parte.

In cazul in care pacientul este nemultumit de serviciile unui medic, acesta din urma trebuie sa refaca lucrarea pana cand isi satisface clientul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro