Rectificare bugetara cu masuri populiste
Guvernul a decis: mai multi bani pentru pensiile majorate ale agricultorilor, indemnizatiile veteranilor de razboi si pentru cresterea copiilor.
Guvernul liberal a luat masuri caracteristice politicienilor de stanga cu prilejul celei de-a treia rectificari bugetare care a fost efectuata ieri.
Astfel, au fost luati bani de la cinci ministere si au fost taiate de pe lista credite care nu au fost contractate de institutiile publice pentru a fi redistribuiti in contul unor masuri sociale cum sunt pensiile agricultorilor, ajutoarele pentru tinerele mame si cele pentru incalzire.
In urma rectificarii, deficitul bugetar a fost redus de la 2,7% la 2,4% din produsul intern brut, ceea ce inseamna ca guvernul a decis, pe ultima suta de metri, sa diminueze cheltuielile bugetului de stat.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat ca priveste exercitiul bugetar din acest an ca pe unul „prudent”, prin care guvernul isi coordoneaza actiunile cu Banca Nationala pentru a contribui la tintirea inflatiei.
Guvern neperformant
Reducerea deficitului bugetar cu 0,3 puncte procentuale nu va avea insa niciun efect asupra inflatiei, considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). In opinia sa, aceasta scadere a cheltuielilor de la buget nu este una reala, ci una fata de un nivel propus, „fiind o diminuare care nu s-a realizat, n-a fost efectiva.
Cea mai mare problema a executivului ramane, in opinia lui Voinea, „lipsa programelor bugetare multianuale”, care genereaza mai multe rectificari bugetare pe parcursul unui an, precum si transferul banilor necheltuiti de unele ministere catre altele.
Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu vede in reducerea deficitului bugetar o masura de temperare a inflatiei. Insa aceasta vine prea tarziu si pare, mai degraba, un pretext gasit de guvern pentru a ascunde slabele performante ale ministerelor care nu au cheltuit banii alocati, considera acesta.