Sari direct la conținut

Tudor Chiuariu: CE blocheaza eforturile anticoruptie ale Romaniei

HotNews.ro

Ministrul roman al justitiei a declarat, marti, ca eforturile Romaniei de a combate coruptia sunt impiedicate de Comisia Europeana, care sprijina ceea ce el numeste structura fragmentata si greoaie a procuraturii, relateaza Reuters.

Intr-un atac la adresa Departamentului National Anticoruptie, Tudor Chiuariu le-a spus reporterilor ca prerogativele procuraturii ar trebui sa fie concentratei intr-o singura structura, in loc sa existe trei institutii separate care se ocupa de combaterea coruptiei la nivel inalt.

DNA actioneaza impreuna cu Biroul procurorului general si cu un alt organism, care se ocupa in principal de combaterea spalarii de bani.

Chiuariu a declarat in trecut ca DNA este ineficienta si a incercat sa-l demita pe oficialul care se ocupa de investigarea coruptiei, lucru care a provocat critici din partea opiniei publice si a oficialilor de la Bruxelles.

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa asigure stabilitatea institutionala a organismului anticoruptie si a criticat guvernul pentru progresele insuficiente in combaterea abuzurilor.

Lupta anticoruptie, impiedicata de Comisia Europeana? „Da”

Intrebat daca atitudinea Comisiei impiedica lupta anticoruptie, Chiuariu a afirmat: „Da. Nicaieri in lume nu exista trei institutii diferite pentru investigare. O singura structura este cea mai buna solutie, dar acest lucru nu este posibil inbtrucat Comisia Europena recomanda sa nu aducem amendamente cadrului juridic sau institutional”.

Reuters mentioneaza ca guvernul de centru este criticat de observatorii internationali pentru ca stagneaza in ceea ce priveste reforma din sistemul judiciar de cand Romania a aderat la UE.

Executivul a fost laudat initial pentru reformele ample din justitie si reforme institutionale, care au dus la aderarea Romaniei, dar certurile politice dintre principalele partide au provocat o stagnare anul acesta.

Chiuariu a spus ca, pe langa fragmentarea eforturilor anticoruptie, progresul este afectat de lipsa calificarii in sectorul justitiei si a lipsei de responsabilizare a judecatorilor si procurorilor. „Unii dintre procurori sunt in continuare sub anumite influente, fie politice sau economie”, a subliniat el.

Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a criticat saptamana trecuta o serie de modificari in Codul Penal si Codul de Procedura penala, spunand ca ele constituie un pas inapoi in combaterea infractionalitatii si coruptiei.

Reactie dura a ministrului Justitiei

Ministrul Chiuariu afirma intr-un comunicat de presa difuzat marti seara ca „interpretarea privind afirmatiile mele e eronata, rau-intentionata, scoasa din context si ii apartine exclusiv corespondentei Reuters”.

Ministrul precizeaza, in comunicat:

  • In nici un caz nu am intentionat sa afirm acest lucru.
  • De altfel, stirea respectiva contine si alte erori de fapt sau de apreciere, cum ar fi referirea la Oficiul pentru Prevenirea si Sanctionarea Spalarii Banilor, care nu este un serviciu de procuratura, asa cum in mod gresit se afirma in stire.
  • Acestea dovedesc amatorism si necunoasterea sistemului judiciar romanesc.
  • Din pacate, un incident similar, cu aceeasi corespondenta, a avut loc in luna iunie a acestui an.
  • Am inaintat atunci un protest oficial catre agentia de presa. Nu am primit nici pana astazi un raspuns.
  • Voi inainta din nou un protest agentiei de presa, privind atitudinea dnei Justyna Pawlak, ca fiind tendentioasa si lipsita de profesionalism.”

    CE: Stim opiniile ministrului Justitiei

    Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca la Bruxelles opiniile ministrului roman al Justitiei sunt cunoscute, dar ca DNA a facut progrese in lupta anticoruptie, informeaza NewsIn.

    Potrivit lui Mark Gray, „DNA a facut progrese in lansarea unor investigatii in cazuri de coruptie la nivel inalt si a demonstrat ca este capabila sa actioneze. In conditiile in care aceste cazuri sunt in curs de desfasurare, Comisia a subliniat importantia stabilitatii si continuitatii structurilor existente”.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro