In Romania, coruptia este generalizata
Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat astazi, 20 octombrie, de Transparency International (TI), in anul 2004 Romania obtine numai 2.9 din 10 puncte.
TI-Romania considera ca:
Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) indica esecul aplicarii politicilor anticoruptie si valideaza criticile din ultimul raport de tara al Comisiei Europene
„Coruptia care afecteaza proiectele publice de anvergura este un obstacol puternic in calea dezvoltarii durabile, cauzeaza pierderi substantiale la nivelul fondurilor alocate invatamantului, sanatatii si prevenirii saraciei, atat in tarile dezvoltate cat si in tarile in curs de dezvoltare. […]
TI estimeaza ca pierderile datorate coruptiei in achizitiile publice totalizeaza cel putin 400 miliarde USD anual, in intreaga lume”, declara Peter Eigen, presedintele Transparency International.
Transparency International semnaleaza ca achizitiile publice trebuie sa includa criterii obiective de acordare a contractelor si ca intregul proces de contractare trebuie sa fie transparent.
Exceptiile de la competitie trebuie sa fie cit mai limitate, trebuie inregistrate si justificate: cererea de oferte si contractarea directa (cumparare sau negociere cu o singura sursa, incredintare directa) sunt in particular vulnerabile fata de manipulare si coruptie. in plus,
contractele publice trebuie sa fie monitorizate de agentii independente de control si de societatea civila.
Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei 2004, Romania face parte dintre cele 60 de tari a caror coruptie este perceputa drept generalizata si care au obtinut un punctaj mai mic de 3 puncte din maxim 10.
Romania a obtinut numai 2.9 puncte in 2004, punctaj cu o zecime superior celui de anul trecut (2.8 in 2003). Prin comparatie cu alte tari in curs de integrare, punctajul Romaniei este inferior celui obtinut de Bulgaria (4.1) si Turcia (3.2).
Punctajul obtinut in acest an de Romania este inferior mediei punctajelor anuale obtinute din 1997 pana in 2004, care este 2.97.
Pentru a oferi un termen de comparatie relevant pentru demersurile de integrare europeana ale tarii noastre, precizam ca, in aceeasi perioada media obtinuta de statele membre UE a fost de 7.71, iar media obtinuta de statele devenite membre (fostele state candidate)
ale UE este de 4.66.
Cresterea cu o zecime a punctajului Romaniei in 2004, considera Transparency International Romania, poate fi interpretata ca diminuare a ritmului reformelor anticoruptie, care adusesera cu un an in urma doua zecimi suplimentare.
Este probabil ca in 2004 implementarea reglementarilor anticoruptie intrate in vigoare la inceputul anului 2003 a dezamagit, daca tinem cont ca indicele pastreaza o tendinta inertiala, specifica unui studiu al perceptiei.
Intr-un an de incheiere a capitolelor de negociere cu Comisia Europeana, de alegeri locale si nationale, cresterea nesemnificativa a IPC dovedeste ca, in fata oamenilor de afaceri si a analistilor de tara ale caror opinii le reflecta, agregat, Indicele, politicile anticoruptie au picat din nou testul eficacitatii si credibilitatii.
Aceasta concluzie este coerenta cu observatiile despre punerea in practica dificila a masurilor anticoruptie, cuprinse in Raportul de tara recent lansat de Comisia Europeana.
TI-Romania atrage atentia!
a. Conform datelor prezentate intr-un raport cu privire la integritatea si
transparenta in administratia publica locala, autoritatile au dovedit cea mai mare opacitate in ceea ce priveste folosirea banilor publici prin proceduri de achizitii;
de asemenea, informatiile primite releva tendinta autoritatilor locale de a folosi procedurile de achizitii publice de o minima transparenta
(cererea de oferte, negocierea cu o singura sursa, cumpararea directa).
b. Legislatia anticoruptie si institutiile competente din Romania nu ofera
garantii suficiente ca problema coruptiei este ameliorata. Protectia avertizorilor de integritate ar putea reprezenta o astfel de garantie. In lipsa ei, orice semnal privind incalcarea legii (indiferent daca este vorba despre coruptie, abuz, tratamente sau practici preferentiale etc) din interiorul sistemului public se blocheaza.
Persoanele care isi asuma riscurile de a le face publice sunt sanctionate conform legii, daca semnalele se adreseaza altor entitati decat superiorilor directi, care sunt, in cele mai multe cazuri, subiectii avertizarilor / reclamatiilor.
Despre IPC si ajutorul international pentru dezvoltare
TI descurajeaza folosirea IPC ca instrument de directionare a fondurilor alocate ajutorului international pentru dezvoltare. Donatorii nu trebuie sa penalizeze tarile percepute drept corupte, ci sa se asigure ca administrarea fondurilor in tarile respective, implica controale apte sa limiteze coruptia.
Despre IPC
Indicele de Perceptie a Coruptiei 2004 ofera informatii despre 146 tari. IPC este un indice complex, care integreaza 18 cercetari realizate intre 2002 si 2004 de 12 institute sau organizatii internationale.
IPC reflecta perceptia oamenilor de afaceri si a analistilor de tara, straini sau nationali.
Despre sursele IPC
IPC include numai acele tari care au aparut in cel putin 3 astfel de cercetari. Cercetarile care stau la baza studiului utilizeaza aceeasi
definitie a coruptiei: abuzul puterii publice pentru obtinerea de beneficii
private.
Sursele folosite pentru Romania in 2004 sunt: Business Environment and Enterprise Performance Survey 2002 al Bancii Mondiale si BERD, State Capacity Survey 2003 al Universitatii Columbia, Country Risk Service and Country Forecast 2004 al Economist Intelligence Unit, Raportul Nations in Transit 2004 al Freedrom House, World Competitiveness Report 2003 si 2004 ale Institutului International pentru
Managementul Dezvoltarii, Survey 2002 si 2004 ale Bancii
Multinationale pentru Dezvoltare, Risk Ratings 2004 al World Markets Research Centre, Global Competitivness Report 2002, 2003 si 2004 ale Forumului Economic Mondial.
Despre TI-Romania
TI-Ro (Asociatia Romana pentru Transparenta) este o asociatie neguvernamentala romaneasca, nepolitica si nonprofit, fondata in 1999 de un grup de cetateni si organizatii preocupate de problema coruptiei in Romania. In acelasi an, asociatia a fost acreditata drept filiala a coalitiei globale anticoruptie Transparency International.