Sari direct la conținut

Ev. Zilei: Fraudele electorale, trecute cu vederea de televiziuni

Evenimentul Zilei

In ziua alegerilor, posturile romanesti s-au orientat spre can-can-uri electorale.

Ziua alegerilor a fost reflectata cu mult festivism de televiziunile importante. Multe dintre posturi au alocat spatii largi informatiilor “exotice” legate de alegeri, in timp ce subiectele relevante precum semnalarile de fraude, aparitia unor falsi jurnalisti la sectii de votare sau pomenile electorale ale PSD-ului, au trecut aproape neobservate.

Si timpii de emisie acordati reprezentantilor partidelor au fost alocati in mod discretionar.

O informatie privind o eventuala frauda a fost difuzata doar de postul PRO TV si doar la ora 13.00.

Stirea, conform careia sectia de la Gara de Nord a fost inchisa pentru o ora din cauza interventiei unor reprezentanti ai doua partide politice care sesizau fraudarea alegerilor prin aducerea unor persoane din provincie cu autobuze pentru a vota pe liste speciale, a fost scoasa ulterior din buletinele postului. Aceeasi stire a fost prezentata de Antena1 la ora… 17.00.

Celelate posturi au pastrat tacerea. De-abia spre seara, la ora 19.00, au inceput sa razbata dinspre televiziuni si altfel de informatii.

Pina la orele 18.00-19.00, majoritatea posturilor de televiziune au optat pentru un format clasic de stiri cu informatii de la BEC, interventii in direct de la diferitele institute de sondare a opiniei publice, reportaje din tara colorate intens si can-can-uri electorale.

Realitatea TV a transmis pe parcursul intregii zile episoade din istoria principalelor evenimente politice ale ultimei sute de ani din RomAnia, intrerupte din ora in ora de programe de stiri. Principalilor actori politici, prezenti ieri la vot, le-au fost acordati timpi de emisie egali in care au fost selectate mesaje neutre din punct de vedere politic.

Din ora in ora a fost repetata informatia “nu s-au inregistrat actiuni care sa conduca la ideea de frauda electorala” desi acelasi post a transmis mai multe cazuri de disparitii ale stampilelor de vot din diferite sectii din tara, considerata ca o problema minora.

Intr-un comunicat remis redactiei ieri seara, de postul Realitatea TV se spune: “Realitatea TV se simte onorata de acuzatiile aduse de Uniunea PSD+PUR Ilfov, conform carora postul nostru a facut in ziua alegerilor propaganda liberala, difuzind un material referitor la sistemul de vot dintre razboaie…”

PRO TV a transmis in primele jurnale ale zilei inregistrari de la vot cu Adrian Nastase, Ion Iliescu, Mircea Geoana si Gabriel Oprea. Materialele dedicate reprezentantilor PSD au fost aproape de doua ori mai lungi decit cele acordate reprezentantilor Aliantei D.A.

Pe de alta parte, PRO TV a fost primul post care a transmis de la Gara de Nord informatia despre inchiderea temporara a sectiei de votare din cauza unei sesizari de intentie de frauda.

Despre eventualele fraude, Pro TV a facut referire de-abia seara mentionind “lupta intre formatiunile politice de a semnala tot felul de nereguli, unele au fost legate de votul pe listele suplimentare si urna mobila si altele care tin de anecdotica, de culoare perdelei…”

TVR1 despre realizarile PSD; Un sef al INSOMAR s-a autopronuntat

TVR1 a surprins in mod neplacut prin spatiul vizibil mai important alocat candidatilor PSD+PUR: Adrian Nastase a vorbit timp de jumatate de minut despre votul sau, acordat “milioanelor de romAni”, Ion Iliescu si Mircea Geoana beneficiind si ei de spatii mai mari decit Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu.

La postul public, Adrian Nastase a avut ocazia sa mai strecoare citeva sopirle electorale, laudindu-se cu realizarile Guvernarii PSD. Acelasi lucru l-a facut si Ion Iliescu care le-a vorbit romAnilor despre normalitatea in care traiesc acum. Acuzatiile de frauda si problemele legate de functionarea alegerilor au fost ignorate de TVR. Spre seara, Jurnalul TVR1 de la ora 19.

00, a acordat din nou timpi de emisie de cite 35 de secunde pentru Nastase si Iliescu, 20 pentru Geoana si cite 11 pentru Traian Basescu si Tariceanu. Intrebat daca marja de eroare a exit-poll-ului INSOMAR, care ar fi trebuit anuntat la ora 21.00, va fi de-ajuns de mica pentru a produce estimari credibile, unul din reprezentantii institutiei a afirmat ca datele prelucrate pina la ora 16.

00 confirmau datele sondajului realizat de acelasi insitut cu o saptamina in urma. Afirmatie echivalenta cu anuntarea cu aproape doua ore inainte de termen a estimarilor preliminare.

Antena1 a alocat timpi de emisie vizibili egali reprezentantilor principalelor forte politice. Antena1 a excelat insa la numarul reportajelor exotice sau al stirilor gen can-can electoral. In studiourile Antenei s-au perindat in prima parte a zilei invitati ca doctorul Andrei sau Ionita si Viorica din Clejani. Abia in editia de la ora 17.

00 a “Observatorului” au fost abordate subiecte importante: acuzatii de frauda intre cele doua tabere Uninunea PSD+PUR si Alianta D.A. dar si informatia despre inchiderea pentru o ora a sectiei de votare de la Gara de Nord.

Autobuzele cu votanti doar la Prima TV

Pina spre seara, Prima TV si National TV s-au intrecut in stiri “exotice” si irelevante. Prima TV a avut stiri din Delta, dintr-o comuna tulceana unde urna mobila era plimbata cu barca, un reportaj cu ciobanii din muntii Cugirului, oameni care recunosteau ca n-au vazut in viata lor un candidat, dar ca n-au pierdut niciodata ocazia sa voteze.

Cei de la National Tv au convocat 50 de echipe de reporteri care s-au concentrat asupra “evenimentelor” din locuri ca Sapinta, Humulesti, Marasesti, Calugareni, Buhusi, Risnov, Pascani, Carei, Certeze, Livada, Onesti. Spre ora 19.00, Prima TV a trecut la stiri, prezentind o acuzatie din partea Aliantei DA.

Imaginile filmate infatisau autobuzele cu persoane care au votat in mod repetat in diferite localitati. Pentru compensare, dupa citeva minute, aceeasi televiziune avea si o stire promotionala despre protocolul prezidential cu un Iliescu zimbitor.

Radio Romania Actualitati, partinire discreta

Radio Romania Actualitati a difuzat aproape toata ziua reportaje din judete, multe opinii ale alegatorilor, stiri si declaratii ale candidatilor. Dupa ce la inceputul zilei, atunci cind mai putini ascultatori se opresc pe frecventa radoiului public, declaratiile candidatilor au fost prezentate echilibrat spre seara s-a schimbat situatia. La stirile de la ora 16.

00 Traian Basescu a primit 13 secunde , fata de Adrian Nastase – 27 de secunde, si Corneliu Vadim Tudor – 18 secunde. Jumatate de ora mai tirziu, cind au fost reluate declaratiile candidatilor, Traian Basescu si Theodor Stolojan au avut de suferit din punct de vedere tehnic.

Benzile pe acre se aflau declaratiile lor au fost difuzate al o viteza aprope imperceptibil mai mica decit ale celorlati, astfel ca vocile lor s-au auzit ingrosate si fortate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro