Sari direct la conținut

„Fiasco-ul „retragerii din Irak” subliniaza slabiciunile Guvernului”

Romania Libera

Potrivit unui studiu Oxford Analytica, „tentativa esuata a primului ministru de a initia o retragere a trupelor din Irak dezvaluie criza in care se afla Guvernul si afecteaza reputatia Romaniei de partener de incredere in misiunile de mentinere a pacii”.

Studiul, care ajunge pe masa principalelor organisme internationale, a guvernelor, multinationalelor si institutiilor financiare, arata ca guvernul roman nu mai functioneaza coerent, iar reformele cad victima luptelor politice fratricide.

Analiza reputatului institut britanic sustine ca Tariceanu, confruntat cu o scadere in sondaje si chiar cu dubiile exprimate privind o eventuala intrare a PNL in viitorul Parlament, a sperat sa-si imbunatateasca situatia agatandu-se de o tema populara.

Anuntul precipitat al premierului, arata autorii studiului Oxford Analytica, ar fi fost si o incercare de a i-o lua inainte presedintelui Basescu, care se pregatea sa anunte o reducere a numarului soldatilor romani din Irak. Sunt descrise relatiile dintre presedinte si premier ca fiind „complet deteriorate” si sustine ca „adevaratul motiv (n.r.

– al cererii de retragere din Irak) a fost acela de a-i intinde o capcana presedintelui Basescu”. In ceea ce priveste un posibil referendum cerut de Tariceanu, institutul britanic ii da putine sanse premierului: „Chiar daca ar putea depasi toate obstacolele constitutionale care-i stau in cale, succesul pare putin probabil.

Basescu este de departe cel mai popular politician, iar opinia lui in ce priveste majoritatea temelor internationale este crezuta in mare masura”.

Oxford Analytica subliniaza ca cererea premierului a fost respinsa in CSAT de ministrii de Externe si de Finante, membri PNL. „Daunele pe care aceasta propunere le-ar fi adus pozitiei internationale a Romaniei par sa le fi fost mai evidente celor doi decat primului ministru, un negustor de masini ajuns surprinzator in varful politicii in urma eliberarii postului de lider al PNL in 2004”.

Analiza sugereaza si „o lipsa totala de incredere (n.r. – a americanilor) in ministrul Apararii, un lider politic provincial care nu cunoaste nici o limba straina, numit in functie multumita apartenentei lui la factiunea dominanta din PNL”.

In opinia Oxford Analytica, Romania nu are in acest moment un guvern functional. Bruxelles-ul, arata autorii studiului, „a insistat ca liderii politici sa se concentreze mai degraba asupra implementarii unor reforme decat pe alegeri anticipate in acest an. Cu toate acestea, Executivul a incetat sa actioneze ca o forta coerenta cel putin de la inceputul anului 2006”.

Studiul subliniaza ca tensiunile dintre PNL si PD sunt la cel mai ridicat nivel. Alianta are o majoritate firava in Parlament, bazandu-se pe doua partide „dominate de fortele oligarhiei formate in ultimii 15 ani”.

De la infrangerea la limita a social-democratilor din 2004, nu s-a produs nici o improspatare a unei clase politice dominate „de un grup restrans de actori politici”, multi din acestia avand stranse legaturi cu cei mai bogati oameni ai tarii.

Cel putin pe termen scurt, expertii Oxford Analytica sunt pesimisti privind situatia politica de la Bucuresti: „Pare sa nu existe nici o solutie de a iesi din impasul politic pana la foarte posibila aderare a Romaniei in 2007”.

Autorii studiului atrag atentia asupra „cresterii sprijinului pentru fortele populiste legate de capitalisti dubiosi si ultranationalisti. Singura bariera eficace impotriva acestor forte pare formarea unui nou partid sustinut de un presedinte polular si rezultat din PD, disidentii din PNL si figuri ale societatii civile”.

Concluzia studiului Oxford Analytica este ca „tentativa esuata a uneia din factiunile unui guvern dezbinat de a retrage trupele din Irak demostreaza destramarea cabinetului si absenta oricarui parteneriat dintre premier si un presedinte ale carui puteri sunt bine ingradite.

Exceptand domenii precum justitia, reformele cruciale ce trebuie infaptuite pentru ca Romania sa beneficieze de aderarea la UE cad victima luptelor politice fratricide”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro