Intelectualii si puterea. Un raspuns pentru Doina Cornea (de Alina Mungiu-Pippidi)
In plina campanie electorala pentru referendum, cuiva la BBC Romania i-a venit ideea sa o sune pe Doina Cornea. Lipsa ei de simpatie pentru Traian Basescu era cunoscuta; la fel, si faptul ca nu mai e la curent cu politica de zi cu zi si vrea sa ii fie respectata viata privata.
Dupa referendum, un nou dialog cu Doina Cornea, de data asta, in seria foarte proastelor discutii ale zilei cu care ne-a obisnuit BBC-ul in ultimii doi ani, cu intrebari tendentioase, mai lungi decat raspunsurile, invers decat esti invatat la scoala BBC.
Incidentul ar fi minor, dar m-a impresionat prin consecintele lui. Dna Cornea povesteste ca taximetristii din oras, putinii care stiu cine este, vorbesc de ea ca despre o vrajitoare. Ceilalti o ignora. si astfel ajungem la adevarata drama, destinul postrevolutionar al unui om de mare caracter. Multor oameni li s-au facut nedreptati in Romania de dupa 1989.
Dar probabil ca aceea facuta ei e printre cele mai mari. Am evocat-o recent la Oxford, cu cativa prieteni englezi ai barbatului meu, din cercul care ii ajuta pe disidentii romani (cartea Jessicai Douglas-Home, aparuta la Humanitas, spune aceasta
poveste). Unul din ei a scos scrisoarea ei catre Europa libera in pantoful sau. Ne-au intrebat ce mai face. si nu am gasit cuvintele sa le explic de ce Doina Cornea nu are locul pe care il merita in stima si afectiunea romanilor de astazi.
O sa incerc acum. Doina Cornea a fost intotdeauna un model pentru mine. Dar inca din 1990, in timp ce eram sigura ca judecatile ei morale erau impecabile, am avut indoieli asupra cailor recomandate de doamna Cornea pentru a implementa principiile ei etice in realitate.
Mi s-a parut o eroare de judecata sa ceri sa se intrerupa ajutoarele pentru Romania din cauza ca se catarase dl Iliescu la varf (embargourile nu functioneaza niciodata, iar romanii aveau o nevoie disperata de acele ajutoare). Nici linia anticomunista nu o vedeam implementata decat pe cale democratica.
Ce fel de lustratie sa treci contra unui om care avea 83% din voturi? Cum sa lustrezi vointa electoratului? Daca aveam sa-l infrangem pe Iliescu, acest lucru nu se putea intampla decat la urne, si de asta am scris Romanii dupa ’89. Intr-o democratie, votul e totul. Vrei sa invingi? Trebuie sa convingi.
Daca doamna Cornea nu e populara, asta e pentru ca nu e din cale afara de democrata. Sfintii rareori sunt. Vointa celor multi nu e mare lucru pentru cine detine revelatia. Unor asemenea persoane li se pare de neconceput sa organizezi un plebiscit cotidian al binelui si raului, din care nu poate reiesi decat o trivializare a acestora. si cu toate astea… asa functioneaza democratia.
Pedagogia e libera, dar nu da intodeauna rezultate, oamenii invata ce vor si cand vor.
Popularitatea lui Traian Basescu, imi dau seama, nu inseamna nimic pentru Doina Cornea, chiar daca e obtinuta integral pe cale democratica, spre deosebire de predecesorii sai. Nu inseamna nimic pentru ea faptul ca atatia oameni si-au pus sperantele in el.
Ei nu ii plac in general presedintii (putere prea personalizata), nu ii place Basescu ca vorbeste despre Dumnezeu de parca ar fi Gigi Becali (are tot felul de teologi in anturaj, poate de aceea?), nu vede ce legitimitate are el sa vorbeasca de grupuri de interese si oligarhi cand si el are pe unii (corect) si nu ii plac unii intelectuali pentru ca „fac greseala caderii in admiratie, actiune care
l-a legitimat si sustinut pe Ceausescu”. Daca exista vreo persoana care are dreptul sa ne admonesteze astfel e ea, fara nici o indoiala, si de asta ii raspund cum nu se poate mai deschis.
Draga doamna Cornea, aveti dreptate, intelectualul trebuie sa ramana critic la adresa sefilor de state sau guverne, ati fost si sunteti un model pentru noi in aceasta privinta. Dar luati in considerare si faptul ca oamenii il vor pe el, si nu pe Voiculescu, Tariceanu si Geoana.
Se poate sa-si faca iluzii asupra lui, dar sigur iluzoriu e faptul ca poti construi ceva intr-o democratie contra vointei oamenilor. Oamenii vor ca Traian Basescu sa schimbe regulile jocului in politica. Dvs.
va plac aceste reguli ale jocului? Nu credeti ca mai bine il ajutam sa faca asta, ca nu poti reusi asa ceva decat de pe o asemenea baza populara, decat sa dam apa la moara unei mari cardasii compuse din securisti, escroci si frustrati (ultimii cuprinzand multi prieteni comuni de-ai nostri)?
stiu, va e teama ca asemenea ajutoare nu raman niciodata dezinteresate si ca, prinsi in plasa nevoilor, doar oameni suntem cu totii, fie ca e vorba de o ambasada sau de o sinecura mai modesta, o sa ne uitam spiritul critic pe parcurs si vom crea o problema mai rea decat cea de la care am pornit.
Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid.
Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!
Dar, ca sa fim si mai siguri, ma alatur ingrijorarii dvs. si fac doua apeluri. Unul, catre presedintele Traian Basescu. Nu e cazul sa mai aiba pozitii oficiale persoane care pot face legatura intre dvs. si cercuri nelegitime de interese. Nu poti conduce cruciada anticoruptiei decat daca esti impecabil. Asta nu inseamna ca nu puteti avea orice prieteni doriti – in privat.
Dar nu mai e cazul sa o vedem pe doamna Udrea purtator de cuvant formal sau informal, ori in orice functie politica. Nu interpretati votul de la referendum ca un vot in alb. Dna Udrea a fost adesea in conflict de interese cand a condus administratia prezidentiala si va fi intotdeauna cat familia ei face afaceri din bani publici. Daca ar candida, ar fi probabil pe lista neagra.
Al doilea apel este catre diversi intelectuali amici ai mei. Prieteni, aveti tot dreptul sa-l admirati pe Traian Basescu. Trec cu vederea si daca spuneti da cand va ofera una sau alta dupa ce v-ati exprimat aceasta admiratie in mod indelungat, chit ca unii ar interpreta asta ca o plata. Dar odata ce ati spus da, nu mai fiti adulatorii necritici ai lui Basescu. Zau, nu ii faceti nici un bine. Ii faceti rau.