Sari direct la conținut

Dupa 20 de ani, importam din nou curent de la rusi

Cotidianul

Energia electrica livrata Romaniei este produsa la o unitate din Republica Moldova, a afirmat sursa. „Am semnat recent un contract cu Romania privind livrarea a 70-90 de megawati de electricitate, de la centrala electrica din Moldova, iar acordul stipuleaza posibilitatea de majorare a acestor exporturi“, a precizat sursa.

Contractul are durata de 12 luni si reprezinta un pas important pentru utilizarea mai eficienta a potentialului companiei Inter RAO UES, subsidiara a grupului Unified Energy System (UES), care detine monopolul pe piata ruseasca de electricitate, a mai spus sursa, care a refuzat sa precizeze valoarea acordului.

Anterior, distribuitorul roman de electricitate E.ON Moldova Distributie a anuntat ca intentioneaza sa importe, incepind cu luna iulie, electricitate din Republica Moldova.

Pretul de import al energiei produse la Cuciurgan, in regiunea Transnistria, va fi de cinci centi pe kWh, potrivit datelor difuzate de presa de la Chisinau.

Anterior, compania romaneasca Electrica anunta ca va importa, de la 1 aprilie, energie de la Cuciurgan, insa aceasta intentie nu s-a materializat, pe fondul disputei privind achitarea unei datorii de 30 milioane de dolari a Republicii Moldova catre Romania. In prezent, la centrala functioneaza doar unul dintre cele 12 blocuri existente.

Incepind din noiembrie 2005, autoritatile de la Chisinau au renuntat la procurarea energiei de la Cuciurgan, motivind ca firma a solicitat o majorare neargumentata a tarifului.

Tudor Serban, director tehnic si de dezvoltare al Electrica, a declarat, pentru Cotidianul, ca s-a ajuns la acest import pentru ca firma nu mai are de unde cumpara curent romanesc. „Mult mai ieftin decit la noi nu a fost curentul, insa e mai ieftin decit ceea ce se joaca pe piata. Aici se ajunge cind energia ta pleaca la baietii destepti si trebuie sa cauti solutii.

Daca in alta parte e cu 5-10 centi mai ieftina, asta este“, a precizat Serban.

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro