Sari direct la conținut

Modificarea legii păcănelelor, adoptată în Camera Deputaților: se incriminează falsificarea adeverinţei ce atestă că o localitate are peste 15.000 de locuitori / HotNews descoperise cum „a sărit” Breaza de acest prag

HotNews.ro
Sală de jocuri, București, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sală de jocuri, București, Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputații au adoptat marți un proiect de lege care prevede dosar penal pentru cei ce emit adeverinţe prin care se atestă în fals că unitatea administrativ-teritorială în care se află are peste 15.000 de locuitori. Asta în condițiile în care legea interzice în prezent localităților sub 15.000 de locuitori să dețină săli de joc. Modificarea vine după ce HotNews.ro a publicat pe 15 mai un reportaj video în care a descris exemplul orașului Breaza, care a crescut de la 14.800 de locuitori, conform INS în 2021, la 15.196, pe baza unei adeverințe recente, ceea ce a permis menținerea sălilor de joc.

Camera Deputaților a dat marți votul final unei măsuri care impune norme mai stricte pentru desfășurarea activității jocurilor de noroc.

Potrivit modificărilor discutate de deputați, desfăşurarea fără adeverinţă a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, „fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei prin punerea titularului dreptului de folosinţă în situaţia de a nu-şi putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei”.

Inițiativa legislativă modifică în acest sens Codul penal și a fost adoptată luni pe articole iar marți a fost adoptata la vot final. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Modificările la legea jocurilor de noroc vin în contextul în care HotNews.ro a publicat pe 15 mai un reportaj video în care a arătat cum orașul Breaza a crescut de la 14.800 de locuitori, conform INS în 2021, la 15.196, pe baza unei adeverințe recente, ceea ce face ca „păcănelele” să nu fie eliminate.

Orașul are 14.800 de locuitori, conform INS. Însă Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.) a transmis recent către primăria orașului un document care atestă că sunt peste 15.000 de oameni. Mai exact: 15.196, conform unei adeverințe pe care ne-au arătat-o cei de la Loteria Română.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro