Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 819: Ucraina eliberează primii deținuți pentru a fi trimiși pe front / Ce spune Iohannis despre ideea ca România să cedeze o baterie Patriot / Zelenski: Un val puternic de lupte are loc în Donbas / Rusia spune că va redesena granițele de pe Marea Baltică

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe frontul din kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean pe frontul din kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a spus că ofensiva limitată a Rusiei din nordul Ucrainei își atinge obiectivul de a distrage atenția de la operațiunile de atac intense rusești din estul Ucrainei. „În prezent, situația de pe front este una dintre cele mai dificile, deoarece o nouă… ofensivă rusească a început în direcția Harkov. Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas”, a spus președintele ucrainean. „Nimeni nu observă că de fapt sunt mai multe bătălii în estul țării, mai exact în direcția Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar”, a adăugat el.

07:08Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 819 – LIVE pe HotNews.ro:

00:30 Ucrainenilor ar trebui să li se permită să lupte „așa cum consideră potrivit”, spune șeful Camerei Reprezentanţilor din SUA

Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pare să susțină ideea ca Ucraina să aibă voie să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu armele furnizate de SUA. „Ucraina trebuie să poată riposta. Și cred că încercarea noastră de a microgestiona efortul de acolo nu este o politică bună pentru noi”, a spus el.

23:21Vladimir Putin a transmis American Express să-și „lichideze voluntar” activitatea din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin „a acordat” companiei American Express dreptul de a-și „lichida voluntar” activitatea din Rusia, potrivit unui decret, în care nu se precizează însă cum și când anume va avea loc procesul de „lichidare”.

Moscova susţine că a recucerit o localitate eliberată de Kiev în 2023

22:55 Grant Shapps: Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie

Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecţie” a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianţei militare, a declarat miercuri secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

21:52 Țările baltice vor cere la summitul NATO un prag minim al bugetelor pentru apărare de 2,5% din PIB

Miniştrii apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat miercuri că la summitul NATO din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre. În ce priveşte propriile bugete ale apărării, Lituania, Letonia şi Estonia s-au angajat să aloce chiar aproximativ 3% din PIB.

21:11Ucraina eliberează primii deținuți pentru a fi trimiși pe front

Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești, potrivit AFP.

Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

19:56 Evoluțiile pe front: Moscova susţine că a recucerit una din puţinele localităţi eliberate de Kiev în 2023

Rusia a revendicat miercuri preluarea sub control a aşezării Klişceevka, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în cursul ofensivei sale din vara anului trecut, care într-un final a eşuat.

Moscova șterge documentul cu retrasarea granițelor maritime

18:26​Guvernul rus a șters miercuri de pe portalul său juridic proiectul redactat de ministerul apărării de la Moscova privind retrasarea frontierelor maritime din Marea Baltică, un document care a declanșat semnale de alarmă în țările vecine.

18:19 „Elitele globaliste totalitar-liberale” sunt vinovate de împuşcarea lui Fico, afirmă serviciul de spionaj al Rusiei

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a transmis miercuri că „elitele globaliste totalitar-liberale” s-ar afla în spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico în această lună. SVR susţine că această acţiune a fost menită să-i intimideze pe cei care au opinii diferite şi acţionează în interesul naţiunilor lor, iar Occidentul încearcă acum să muşamalizeze crima dând vina pe un trăgător singuratic.

16:38Liderul rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, Micael Bydén, potrivit Politico, într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.

15:48 Ucraina a echipat unele dintre dronele sale navale cu lansatoare multiple de rachete și le-a folosit deja în luptă pentru a trage asupra unor poziții rusești, a declarat miercuri pentru agenția Reuters o sursă din cadrul serviciilor de informații de la Kiev.

Noi atacuri rusești la Harkov

15:36 Un atac aerian rusesc de miercuri asupra orașului Harkov a rănit cel puțin 9 oameni, unul dintre ei grav, și a incendiat o clădire rezidențială, au spus oficialii locali, potrivit Reuters.

„Una dintre bombele aeriene ghidate, potrivit datelor preliminare, a lovit o cafenea, foarte aproape de un bloc de locuit”, a spus Serhii Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției regionale.

Guvernatorul regional a spus că, de asemenea, și o benzinărie a luat foc din cauza atacului.

15:17Șeful Armatei Române, avertisment privind riscul escaladării conflictului din Ucraina / Președintele Iohannis: „Românii nu trebuie să se teamă” – VIDEO

15:02 Ucraina a exportat luna trecută un volum record de cereale. În aprilie 2024, Ucraina a exportat cel mai mare volum lunar de cereale și oleaginoase de la izbucnirea războiului și până acum, ajungând la 6,6 milioane de tone.

14:28 Autoritățile ruse au predat miercuri familiilor lor șase copii ucraineni reținuți în Rusia, o acțiune în care Qatar a fost mediator, a anunțat agenția rusă de stat Tass.

Cei șase băieți cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, printre care și doi frați, au fost predați familiilor lor în incinta ambasadei Qatarului la Moscova, în prezența reprezentanților comisarului pentru copii al Kremlinului, Maria Lvova-Belova, care, la fel ca Vladimir Putin, este urmărită penal de Curtea Penală Internațională pentru deportarea de copii.

Ucraina cere returnarea a aproape 20.000 de minori „deportați sau strămutați cu forța” în Rusia după februarie 2022. (AFP)

Ce spune Iohannis despre ideea ca România să cedeze o baterie Patriot

14:10Va ceda România Ucrainei o baterie Patriot? Iohannis: „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă” / „Nu vom trimite soldați în Ucraina” – VIDEO

România nu va trimite soldați în Ucraina, iar o decizie privind cedarea unei baterii de apărare Patriot în Ucraina va fi luată în Consiliul Superior de Apărare a Țării, după ce se vor pronunța specialiștii, a declarat președintele Klaus Iohannis.

14:08 Rusia va considera confiscarea veniturilor din activele sale sechestrate în UE drept o încălcare a tuturor normelor sistemului economic global, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reacția vine după ce zilele trecute guvernul belgian a anunțat că țările UE au adoptat un plan de a folosi câștigurile din activele băncii centrale a Rusiei înghețate în Uniunea Europeană pentru a finanța apărarea Ucrainei.

„Vedem că sunt foarte atenți, ei înțeleg posibilul pericol al unei asemenea decizii și potențialele consecințe pentru ei, care sunt inevitabile. De aceea au mers pe opțiunea mai redusă (nu pe confiscare tuturor activelor)”, a spus Peskov. „Dar chiar și versiunea mai redusă nu este altceva decât expropriere”, a adăugat el. (Reuters)

13:36 Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Klishchiivka din estul regiunii ucrainene Donețk, în apropiere de orașul Bahmuta spus Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agențiile rusești.

Armata ucraineană spusese mai devreme, tot miercuri, că a respins atacurile rusești în apropierea satului, afirmând că situația este sub control. (Reuters)

Rusia spune că va redesena granițele maritime din Marea Baltică

12:49 Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps a acuza miercuri China că oferă sau se pregătește să ofere Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite de Moscova în războiul contra Ucrainei.

Shapps a spus într-o conferință de presă că serviciile de informații americane și britanice au dovezi că „asistență letală este oferită acum – sau este pe care să fie oferită – din China spre Rusia pentru a fi folosită în UCraina, cred că este un pas semnificativ”.

„Ar trebui să fim îngrijorați de asta deoarece în prima parte a acestui război China a vrut să se prezinte ca o influență care să-l modereze” pe Vladimir Putin, a adăugat el. (Reuters)

12:45Rusia încearcă să agite apele în „Lacul NATO”: Spune că va retrasa fără consultare frontierele maritime cu două țări ale Alianței.

11:24 Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a negat că Rusia a lansat o armă anti-satelit, așa cum au acuzat Statele Unite. Ryabkov a afirmat că Moscova se opune oricărei amplasări de armament pe orbită, potrivit TASS și Interfax.

De asemenea, Ryabkov a spus că Rusia continuă să respecte restricțiile cantitative asupra armelor nucleare stabilite de tratatul New START dintre Moscova și Washington.

Oficialii UE salută acordul de securitate cu Moldova

10:51 Atacul rusesc de azi-noapte asupra sistemelor energetice din regiunea Sumî a lăsat peste 500.000 de consumatori fără energie electrică.

Atacul a afectat furnizarea de enegie și pentru unii consumatori din regiunile Cernihiv și Harko, dar ulterior situația a fost rezolvată, a spus ministerul ucrainean al energiei.

10:42 Oficialii UE salută semnarea parteneriatului de securitate şi apărare cu Republica Moldova: „Locul Moldovei este în UE”.

Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

10:38 Guvernul suedez a convenit cu partidul care îl sprijină să creeze un cadru financiar pe treia ani pentru a sprijini Ucraina, în valoare de 75 miliarde de coroane (7 miliarde de dolari), potrivit unui anunțat oficial de miercuri.

„Pentru a consolida sprijinul suedez pentru Ucraina și pentru a crește perspectiva pe termen lung, guvernul și Democrații Suedezi au convenit să introducă un cadru pentru sprijinul militar acordat Ucrainei pentru anii 2024-2026″, se arată într-un comunicat.

Apel bipartit în SUA pentru a permite Ucrainei să lovească în Rusia

09:41 Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților din SUA a lansat un apel bipartit către secretarul Apărării, Lloyd Austin, pentru a autoriza Ucraina să atace ținte din Rusia, notează Ukrainska Pravda.

Potrivit președintelui Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, Michael Turner, Ucrainei ar trebui să i se permită să atace ținte esențiale din Rusia, în anumite condiții. Parlamentarii americani din comisia respectivă consideră că ucrainenii nu sunt capabili să se apere corespunzător din cauza strategiei administrației Biden, astfel că aceasta trebuie schimbată.

„Oficialii ucraineni au exprimat îngrijorări serioase, spunând că situația este mai gravă ca niciodată. Statele Unite ar trebui să autorizeze Ucraina să folosească arme capabile să lovească ținte din interiorul Rusiei în anumite circumstanțe, să antreneze mai mulți piloți ucraineni de F-16 și să consolideze sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a spus Turner.

09:23 Rusia a lansat azi-noapte din Primorsko-Akhtarsk, Kursk și din Crimeea 24 de drone Shahed-131/136, toate fiind doborâte, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

Dronele au fost distruse în regiunile ucrainene Nikolaev, Dnipro, Zaporojie, Donețk, SUmî și Odesa, a precizat sursa citată.

08:19 Dacă Franța trimite soldați în Ucraina, răspunsul Rusiei nu va fi doar politic, a declarat miercuri un oficial al Ministerului rus de Externe, citat agenția de știri RIA.

Artyom Studennikov, șeful departamentului european din cadrul ministerului, nu a precizat ce măsuri va lua Rusia într-un astfel de caz, dar a spus că Moscova a avertizat Parisul în legătură cu acestea și a adăugat că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar crește riscul unei ciocniri între două puteri nucleare.

Noua estimare a pierderilor rusești

07:53 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 1300 soldați, 6 tancuri, 22 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 59 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

07:31 Drone rusești au lovit miercuri dimineața devreme instalații energetice și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor părți din regiunea Sumî din nordul Ucrainei, potrivit autorităților regionale.

Autoritatea regională Sumî, într-o postare pe Telegram, a transmis că dronele au lovit ținte din orașele Shostka și Konotop, la nord-est de Kiev și în apropierea graniței cu Rusia. Serviciile de urgență acționează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

Ucraina, forțată să facă „manevre” pe frontul din Pokrovsk

07:17 Luptele grele din sectorul Pokrovsk din estul Ucrainei au forțat trupele ucrainene să desfășoare „manevre”, se spune într-o informare a Statului major ucrainean de marți noapte.

În informare se afirmă că Pokrovsk, la nord-vest de orașul Donețk, aflat sub control rusesc, a rămas sectorul „cel mai fierbinte” al frontului, iar Zelenski s-a referit la acest sector și la zonele adiacente ca fiind „extraordinar de dificile” în discursul său video nocturn.

„În unele zone, situația necesită ca trupele noastre să se angajeze în manevre”, a spus Statul Major General. (Reuters)

01:06„O afacere încheiată”. Lituania se înarmează, cumpărând tancuri germane Leopard şi sisteme antirachetă IRIS-T.

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a anunțat marți că țara baltică a decis să cumpere tancuri Leopard, fabricate în Germania, şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, cu rază medie de acțiune.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro