Sari direct la conținut

Suma uriașă pe care Antena 1 a reclamat în fața judecătorilor că a investit-o în promovarea imaginii lui Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. Ce au decis magistrații

HotNews.ro
Chefi la cuțite, Foto: Antena 1
Chefi la cuțite, Foto: Antena 1

Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea pot filma pentru emisiunea MasterChef de la PRO Tv. Cum au motivat judecătorii decizia, după ce Antena 1 s-a plâns că a investit 7 milioane de euro în promovarea imaginii de star a celor trei chefi

Antena Group a solicitat Tribunalului București ca până la soluționarea definitivă a proceselor pe care le-a intentat foștilor jurați ai emisiunii Chefi la cuțite să emită o ordonanță președințială prin care să le interzică participarea la emisiunile postului rival, PRO Tv. Avocații PRO Tv au combătut apărarea trustului concurent, motivând că interzicerea emisiuni MasterChef este un atentat la libertatea presei.

Tribunalul București a respins ordonanța solicitată de Antena Group în cazul lui Sorin Bontea pe 27 mai, iar în cazul lui Cătălin Scărlătescu pe 5 iunie. În 26 iunie se va judeca și ordonanța în cazul celui de-al treilea chef, Florin Dumitrescu.

În cererea înaintată tribunalului, prin care solicită emiterea unei ordonanțe președințiale, Antena Group acuză PRO Tv de concurență neloială, reclamând că ar înregistra pierderi uriașe dacă celor trei chefi li se va permite să filmeze emisiunea MasterChef.

„Prin difuzarea simultană a două formate de cooking, de către două posturi concurente, publicul (care determină audienţa şi veniturile titularilor de licenţe audiovizuale) va fi pus în situaţia de a alege una din cele două emisiuni iar factorul decisiv va fi reprezentat de notorietatea participanţilor la realizarea acestor emisiuni. Or, este evident avantajul de care s-ar bucura emisiunea difuzată de PRO Tv S.R.L. cu participarea pârâtului (Sorin Bontea n.r.), dată fiind notorietatea acestuia, avantaj obţinut prin acte de concurenţă neloială si prin nesocotirea si încălcarea gravă a drepturilor societăţii, dar şi prin investiţii de 7 milioane de euro din partea Societăţii în promovarea emisiunii „Chefi la cuţite” şi implicit în crearea imaginii de star pentru Pârât”, au invocat avocații Antena Group în fața judecătorilor Tribunalului București.

Reprezentanții Antenei s-au plâns că scăderea audienței emisiunii „Chefi la cuțite” ca fiind iminentă întrucât PRO Tv deține o cotă mare de piață din piața posturilor de televiziune cu conținut generalist (42%) și va difuza emisiunea Masterchef în aceeași perioadă în care Antena 1 va difuza propria emisiune. Iar scăderea audienței, susțin avocații, va conduce la ”scăderea prețului la publicitate, reducere ce are caracter ireversibil sau greu reversibil”.

Antena Group reclamă clauza de preemțiune la cei trei chefi

Potrivit hotărârii instanței, consultate de HotNews.ro, Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu au semnat în decembrie 2017 un contrat de prestații artistice și cesiune a drepturilor de autor care a fost prelungit prin acte adiționale până anul trecut.

Reprezentanții Antena Group au susținut în fața judecătorilor că „între părți a existat o înțelegere verbală, cu valoare de contract, convenită în acord cu uzanțele statornicite între părți în cei 7 ani de colaborare, pentru realizarea sezonului 13 al emisiunii „Chefi la cuțite”, înțelegere pe care partea pârâtă (chefii n.r.) nu a respectat-o, neprezentându-se la filmările sezonului respectiv”.

Antena Group a invocat și clauză din contractul încheiat cu chefii, potrivit căreia timp de trei luni de la data încetării contractului avea drept de primă opțiune în continuarea emisiunii TV (cu noi ediții) sau pentru alte proiecte.

Reacția PRO Tv

Avocații PRO Tv au solicitat respingerea ordonanței, arătând că solicitarea de a interzice emisiunile de cooking și/sau divertisment la care să participe cei trei chefi, are efecte pe termen lung, nu doar pe durata procesului.

„Acest lucru ar depăşi cadrul unei măsuri provizorii şi este de natură a prejudeca fondul cauzei. Interzicerea difuzării unor emisiuni, inclusiv a emisiunii „Masterchef”, realizate cu participarea pârâtului Sorin Bontea ar afecta programarea şi planificarea pe termen lung a postului PRO TV, subminând astfel principiul vremelniciei. (…) Interzicerea difuzării unor emisiuni ar avea, de asemenea, un impact negativ asupra libertăţii presei. Televiziunile au dreptul să difuzeze programe în conformitate cu politica lor editorială şi cu preferinţele publicului. Emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să limiteze acest drept ar afecta pluralismul media şi ar crea un precedent periculos pentru intervenţia în conţinutul editorial al televiziunilor”, au punctat avocații PRO Tv.

Ce a stabilit instanța

Demersurile lui Sorin Bontea pentru a filma emisiunea MasterChef la PRO Tv nu au „caracter ilicit” a motivat judecătorul Tribunalului București.

„Reclamanta acuză PRO TV de concurența neloială, arătând că aceasta l-a contactat pe celălalt pârât și că a încheiat un contract cu acesta pentru emisiunea Masterchef în perioada în care se afla în executarea contractului cu reclamanta și cu ignorarea dreptului de preempțiune al reclamantei.(…) Tribunalul a apreciat că interpretarea datelor prezentate de părți referitoare la cotele de piață, numărul posturilor de televiziune care difuzează emisiuni de cooking, caracterul comparabil al celor două posturi în litigiu, exced limitelor analizei ordonanței președințiale, fiind chestiuni care țin de fondul cauzei”, se arată în motivarea instanței

În privinţa pierderilor financiare invocate Antena Group, judecătorul a motivat că acestea pot fi recuperate ulterior prin introducerea unei noi acțiuni în instanță.

Refuzul Tribunalului București de a emite ordonanțe prin care să le interzică chefilor să filmeze emisiuni la PRO Tv a fost contestat de Antena Group. O decizie definitivă urmează a fi pronunțată de Curtea de Apel București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro