Sari direct la conținut

Grecia plănuiește rambursarea anticipată a împrumuturilor primite în timpul crizei datoriilor

HotNews.ro
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

Grecia intenționează să ramburseze împrumuturile în valoare de 8 miliarde de euro înainte de termen, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui interviu acordat miercuri Bloomberg TV, subliniind redresarea țării după o criză paralizantă a datoriilor de 10 ani.

Rambursarea anticipată de acum ar fi a treia tranșă de plată de la salvarea Greciei în 2010 și cea mai mare până în prezent.

„Am realizat multe de la realegerea noastră”, a spus Mitsotakis, referindu-se la sondajele naționale din 2023 care au oferit guvernului său Noua Democrație un al doilea mandat în funcție.

El a subliniat că această mișcare este un semnal puternic către piețele financiare privind redresarea economică a Greciei. În ciuda reducerii țintei de creștere pentru 2024 la 2,5% de la 2,9%, Grecia depășește în continuare previziunile de creștere medii ale UE, a menționat el.

Mitsotakis, el însuși economist, a remarcat un apetit puternic al pieței pentru activele grecești, spunând că acest lucru reflectă încrederea în stabilitatea guvernului și în planurile economice pe termen lung.

Sub conducerea sa, a remarcat el, Grecia și-a recâștigat statutul de „investment grade” și, deși datoria rămâne ridicată, este de așteptat să scadă la 152,7% din PIB în acest an, de la 207% în 2020.

Guvernul urmărește un excedent bugetar de 2,1% din PIB în acest an și în 2025. În plus, Grecia va continua să impulsioneze privatizările, a spus Mitsotakis, inclusiv vânzarea de participații în marile bănci și porturi.

INTERVIURILE HotNews.ro