Sari direct la conținut

Sistemul de sănătate al Ucrainei „se confruntă cu cele mai negre zile” – avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

HotNews.ro
Bombardamente in Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Bombardamente in Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei „se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum” și a cerut un „coridor de sănătate umanitară” pentru a permite trimiterea de provizii esențiale în toate zonele Ucrainei.

OMS a documentat 703 atacuri asupra infrastructurii de sănătate de când a început invazia Rusiei în Ucraina, a declarat directorul regional al organizației pentru Europa, Hans Henri P Kluge.

Într-un discurs la Kiev, Kluge a descris astfel de atacuri drept o „încălcare a dreptului internațional umanitar și a regulilor războiului”. Atacurile asupra infrastructurii de sănătate și energie au făcut ca sute de spitale și unități de asistență medicală să „nu mai funcționează pe deplin și să fie lipsite de combustibil, apă și electricitate pentru a satisface nevoile de bază”, a spus el.

  • „Iarna aceasta va pune în pericol viețile a milioane de oameni din Ucraina.
  • Criza energetică devastatoare, agravarea urgenței de sănătate mintală, constrângerile privind accesul umanitar și riscul de infecții virale vor face din această iarnă un test formidabil pentru sistemul de sănătate ucrainean și pentru poporul ucrainean, dar și pentru lume și angajamentul său de a sprijini Ucraina”, a afirmat oficialul OMS, conform The Guardian.

El a avertizat că „vremea rece poate ucide”, în condițiile în care în jur de 10 milioane de oameni din Ucraina au rămas fără energie electrică, la temperaturi care se așteaptă să scadă până la -20 de grade în anumite zone ale țării.

  • „Sistemul de sănătate al Ucrainei se confruntă cu cele mai negre zile ale războiului de până acum. După ce a suferit peste 700 de atacuri, acum este și o victimă a crizei energetice”, a adăugat directorul OMS, spunând că organizația și partenerii săi ar fi „gata să se mobilizeze la un moment dat” pentru a crea rute care să permită trimiterea de provizii esențiale în zonele greu accesibile.

El și-a exprimat îngrijorarea în special pentru 17.000 de pacienți din Donețk, despre care a spus că ar putea rămâne în curând fără medicamente antiretrovirale care să îi mențină în viață.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro