Sari direct la conținut

Cum sunt obligați farmaciștii să ne vândă anumite produse / Probleme mari vor fi și în domeniul fiscal dacă se fac modificări asemănătoare

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com

Consiliul Concurenței are raport în care recomandă ca cei cu bani și fără experiență în domeniul fiscal să aibă firme în domeniu. Ei bine, pe baza acelui raport, se pare că Ministerul Finanțelor ar vrea să modifice legislația. Deși în teorie pare o idee bună, în practică, cu exemple concrete, se demonstrează că atunci când s-a făcut același lucru pe piața farmaciilor s-a ajuns la situații negative pentru toți românii: medicamente și tot felul de suplimente de care n-avem nevoie.

Foarte pe scurt:

  • Dan Manolescu: Numărul de analize recomandate în paralel pentru alte tipuri de afecțiuni pentru care n-aveam treabă s-a înmulțit fantastic față de acum 15 ani pentru că a devenit business
  • Dorința capitalului de a face profit o simțim pe propria piele în zona în care sunt împinse anumite pastile forțat către consumator, iar unele devin periculoase
  • Dacă se va întâmpla același lucru și pe zona veterinară, iar anumite tratamente sunt date animalelor din ferme, mult mai mulți oameni vor avea de suferit
  • Nu mi se pare că a crescut concurența în domeniul farmaciilor. Văd mai puține farmacii dacă mă uit după emblemă. Au devenit niște locuri de împins medicamente către consumatori.
  • Aveți salariu conform contractului de muncă. Dacă vreți suplimentar un bonus, îmi faceți un target pe categoria X de produse nemedicamentoase (povește o reprezentantă a Colegiului farmaciștilor)
  • Sunt suplimente neanalizate, au un aviz, nu se știe ce conține, ce efecte au. N-au voie să scrie c-ar avea vreun efect farmacodinamic.
  • Ce s-ar putea întâmpla în contabilitate: Va putea ajunge un investitor care habar n-are, să folosească societatea care să aibă un expert de 90 de ani și să certifice tot felul de anomalii. Știți că sunt probleme de corupție, spălare de bani
  • “Ia caută o soluție pe lângă lege, fă un articol contabil care să fie nu știu cum că mie trebuie să-mi scoți pierdere”
  • Bogdan Chirițoiu: Facem foarte puține studii ca să vedem ce s-a întâmplat în practică

Asta ne duce la o întrebare: Va distruge piața experților în fiscalitate și contabilitate la fel cum a făcut cu domeniul farmaceutic?

Șeful Consiliului Concurenței recunoaște că nu a făcut o analiză din acest punct de vedere, ci doar la cât a crescut piața, nu la calitatea serviciilor oferite, care a scăzut, ba chiar ne face să scoatem mai mulți bani din buzunare.

S-a distrus concurența având pe piață câțiva mari jucători care practică același model de business.

Modelul farmaciilor umane ar putea fi și în cel veterinar, iar legislația se va modifica și pe zona profesiilor ce țin de fiscalitate

“În zonele unde n-am cerință mare de capital și resursa pe care o folosesc este cea umană, ea are o pondere foarte mare, acolo evident că… nu văd cum ar putea să vină altcineva din afara profesiei să investească în zona aia”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței într-o conferință de presă.

Gheorghe Ialomițianu l-a întrerupt și i-a spus că pot fi alte interese.

“Pentru asta avem standarde de calitate, coduri de etică, sunteți dumneavoastră profesiile să vegheați, ministerul e reglementatorul care trebuie să vegheze dacă oamenii ăștia își fac treaba bine”, a spus Chirițoiu, precizând că el nu crede că angajații se lasă influențați dacă X e patronul (a fost contrazis de contabili – vezi mai jos).

El a venit cu exemple din zona medicinii: „Avem spitale, clinici, care au patroni care nu-s medici, dar și de echipamente care sunt foarte scumpe. E foarte bine că lăsăm posibilitatea unor investitori care au bani și vor angaja medici, oameni care-și fac corect meseria”.

„La farmaciile umane mi se pare că merge bine modelul”, a spus Chirițoiu, iar specialișii se auzeau în sală cum râdeau.

Chirițoiu a afirmat, după ce a râs și el, că e discutabil: „Avem lanțuri care standardizează. Și aici am nevoie de mulți bani ca să am un stoc de medicamente. Cred că e bine că permitem unor investitori nefarmaciști să desfășoare genul ăsta de activitate”.

Același lucru dorește și la farmaciile veterinare.

De ce ni se bagă pe gât lucruri scumpe în farmacie: din cauza noii legislații

„Am văzut pe fața dumneavoastră (a lui Bogdan Chirițoiu n.r.), cumva, că erați în asentimentul a ceea ce credeam eu: S-ar putea să plecăm de la niște prezumții greșite, că în aceste zone în care capitalul a intrat, lucrurile merg bine”, a afirmat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

  • Am mers în ultima vreme în zona medicală, medicină umană, să vedem cam cum decurge actul de medicină privată care a devenit un business. Eu am avut o surpriză să constat că numărul de analize recomandate în paralel pentru alte tipuri de afecțiuni pentru care n-aveam treabă s-a înmulțit fantastic față de acum 15 ani pentru că a devenit business.

Referindu-se la medicamentele din farmacii, el a spus că ridicarea restricțiilor a devenit un business în sine: „Vedem asta în farmacie când mergem să cumpărăm la medicina umană ce fel de medicamente ni se recomandă: Nu vrei și asta și restul?”

  • Potrivit acestuia, dorința capitalului de a face profit o simțim pe propria piele în zona în care sunt împinse anumite produse forțat către consumator, iar unele devin periculoase.

Dacă în zona farmaciilor umane riscul este ca o persoană să aibă probleme dacă ia anumite pastile, în cea veterinară, dacă se iau măsuri așa cum sugerează Chirițoiu, se poate ajunge ca unui animal de 400 de kilograme să i se dea anumite pastile sau injecții, iar dacă acela este omorât și vândut apoi pe piață, carnea respectivă să îmbolnăvească chiar 800 de oameni. Riscul se multiplică enorm.

Dan Manolescu i-a sugerat lui Bogdan Chirițoiu să facă și studii pentru a vedea în detaliu cum este afectată viața oamenilor.

„La nivel empiric, mie unul, mergând pe stradă, nu mi se pare că a crescut concurența în domeniul farmaciilor. Văd mai puține farmacii dacă mă uit după emblemă. Au devenit niște locuri de împins medicamente către consumatori”, a mai afirmat Dan Manolescu.

Cum sunt obligați farmaciștii să vândă anumite produse de către cei care dețin afacerile

Valentina Soroceanu de la Colegiul Farmaciștilor a spus că nu sunt mulți competitori pe piață, dar aceleași lanțuri au sute de farmacii.

„Practică aceleași metode să împingă produsele, dau salarii mici farmaciștilor. Pe de altă parte, îi obligă să stimuleze vânzarea altor categorii de produse că pentru medicamente, noi (Colegiul Farmaciștilor) îi sancționăm dacă fac recomandări suplimentare în afară de prescripțiile medicului”, a spus ea.

Însă, ce le spun patronii farmaciștilor?

„Aveți salariu conform contractului de muncă. Dacă vreți suplimentar un bonus, îmi faceți un target pe categoria X de produse nemedicamentoase. Sunt suplimente neanalizate, au un aviz, nu se știe ce conține, ce efecte au. N-au voie să scrie c-ar avea vreun efect farmacodinamic. În felul acesta îl obligă pe farmacist să facă ore suplimentare, să vină sâmbăta și duminica”, a mai afirmat Soroceanu.

Potrivit acesteia, în nicio țară din lume nu sunt deschise farmaciile sâmbăta și duminica decât dacă vrea proprietarul. El deschide sâmbăta și duminica în special în zonele turistice.

„Dacă avem multe farmacii nu înseamnă că totul este OK”, a mai afirmat ea.

Ce s-ar putea întâmpla în contabilitate dacă se va modifica legislația în sensul sugerat de Consiliul Concurenței

„În sinteza Consiliului Concurenței suntem nominalizați alături de consultantul fiscal și de auditori prin faptul că capitalul social al societăților de contabilitate este majoritar deținut de experții contabili și contabili autorizați”, a declarat președintele Corpului Experților Contabili, Alexandru Bunea.

Profesia se reflectă în evidență contabilă a întregii economii din România.

„Dacă se permite ca aceste societăți să fie deținute de alți investitori care au numai bani, dar nu au nicio pregătire în domeniul respectiv, care mai este garanția responsabilității, independenței? Unde mai este codul etic? Unde mai este răspunderea față de organele de stat care controlează societățile respective? Unde mai este răspunderea față de auditor?”, se întreba el, care a venit și cu un exemplu:

  • Ceea ce propune Consiliul Concurenței nu este benefic pentru economia națională. Va putea ajunge un investitor care habar n-are, nici nu știe ce este, să folosească societatea care să aibă un expert de 90 de ani și să certifice tot felul de anomalii. Știți că sunt probleme de corupție, splare de bani. Unde mai este responsabilitatea?

Potrivit acestuia, când o societate de contabilitate semnează un bilanț, o situație financiară, răspunde penal în fața legii.

„Dacă vine nu știu ce investitori din altă parte, e obligat cel care lucrează acolo, care se gândește la pâinea lui, la ziua de mâine, să accepte ce-i spune: ia caută o soluție pe lângă lege, fă un articol contabil care să fie nu știu cum că mie trebuie să-mi scoți pierdere”, a afirmat Bunea.

Gheorghe Ialomițianu, președintele Uniunii Naționale a Profesiilor Liberale a întărit ceea ce a zis Bunea: „Cu o subordonare nu mai poți să mai fii independent. Nu pun ștampila, nu fac, dar mă dă afară. Vine altul și exercită. E în detrimentul calității. Cel care dă ordine n-are nicio răspundere pentru că organismul profesional n-are nicio legătură cu persoana aia.”

La rândul său, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a spus că este de acord să se facă o analiză a măsurilor similare luate anterior pentru a vedea efectele din societate (așa cum s-a întâmplat în domeniul farmaceutic).

„Facem foarte puține studii ca să vedem ce s-a întâmplat în practică. Consumă resurse, dar merită să investești, să vezi pe urmă dacă s-a confirmat ce ai gândit sau nu”, a afirmat Chirițoiu.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro