Sari direct la conținut

A aparut in Monitorul Oficial reducerea la 9% a TVA in turism. Vezi ce spune documentul oficial si care sunt semnele de intrebare ramase

HotNews.ro
A aparut in Monitorul Oficial reducerea la 9% a TVA in turism. Vezi ce spune documentul oficial si care sunt semnele de intrebare ramase

In Monitorul Oficial de marti a fost publicata reglementarea ce extinde aplicarea cotei de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare, inclusiv pentru serviciile de tip „all inclusive”. Textul normativ nu este scris cu maxima acuratete si lasa loc de unele interpretari, chiar daca masura fiscala e una dorita de hotelieri, care promoveaza dezvoltarea serviciilor turistice. Reamintim ca prin HG nr. 20/2015 legiuitorul modifica normele de aplicare cu privire la taxa pe valoarea adaugata pentru serviciile de cazare, extinzand procentul redus de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare.

Ce prevederi vor fi aplicabile?

  • In acest moment, prevederile privind normele de aplicare pentru TVA la cazare sunt: „(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune  de cazare,  prevazute la  art. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal”

Sa detaliem mai exact ce servicii de cazare sunt in sfera reglementarii.

  • Art. 2^1 din OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania enumera urmatoarele tipuri de servicii turistice:

„Art. 2^1. – Cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica poate fi de urmatoarele tipuri:

a) cazare fara mic dejun;

b) cazare cu mic dejun – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;

c) cazare cu demipensiune – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;

d) cazare cu pensiune completa – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;

e) cazare cu „all inclusive” – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total”

Ce retinem din documentul publicat in Monitorul Oficial?

  • Toate aceste categorii de servicii, inclusiv pachetele de cazare ce ofera in pretul contractat, ca un intreg, atat servicii de masa cat si servicii de restaurant si bar, se vor factura catre clienti cu procentul de TVA de 9% fata de prevederile existente anterior se extinde procentul de TVA de 9% pentru serviciile de restaurant si bar, cand acestea sunt incluse in pachetul de cazare.
  • De aici ar trebui sa retinem ca numai serviciile de bar si restaurant efectuate in mod individual catre un turist cazat se factureaza cu TVA de 24%, cand acestea nu au fost incluse in pachetele de servicii ofertate.
  • Mai retinem faptul ca si refacturarea acestor servicii se realizeaza cu procentul de TVA de 9% cand nu este obligatoriu de aplicat regimul special al agentiilor de turism, prin care se plateste TVA la marja de profit.
  • Din analiza mai atenta a textului normativ observam fie o exprimare defectuoasa fie o eroare de tehnoredactare a textului normativ, respectiv lipsa unor virgule si ne referim la sintagma „in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni”.
  • Astfel, la o interpretare cu rea vointa a procedurilor fiscale privind refacturarea, am putea exprima faptul ca agentiile de turism pot refactura cu cota scazuta de TVA de 9% numai costul pachetului turistic vandut clientului iar pentru comisionul propriu ar trebui sa foloseasca o cota de 24%. Aceasta situatie este insa improbabila pentru ca la nivelul agentiei de turism pretul propus clientului final cuprinde atat serviciul de cazare cat si comisionul agentiei. Aici exista un risc fiscal cand se interpreteaza cu rea vointa.
  • Desigur, poate sa fie si o eroare de tehnoredactare a actului normativ, nu ar fi nici prima si probabil nici ultima, textul normativ probabil ar trebui sa arate astfel: [ Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului, exact al unor astfel de operatiuni, in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal ].
  • Lasand la o parte aceste amanunte fiscale ce vor da mai mult ca sigur batai de cap agentiilor de turism, ne bucuram de aparitia acestui act normativ si uram succes tututor celor implicati in activitatea de turism, asteptandu-ne la dezvoltarea acesteia.Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro