Sari direct la conținut

A fost descoperit coiful unui soldat care acum 2.500 de ani a luptat împotriva perșilor

HotNews.ro
Coiful grecesc, Foto: Israel Antiquities Authority
Coiful grecesc, Foto: Israel Antiquities Authority

În Israel a fost descoperit coiful ce a fost purtat acum 25 de secole de un războinic care probabil a luptat contra perșilor în Mediterană. Coiful este din bronz și a fost purtat probabil de un războinic de pe o navă ce a participat la unul dintre războaiele greco-persane. S-a păstrat într-o stare excelentă.

Coiful este de tip corintic (după orașul – stat Corint) și este în stare extrem de bună. Acest tip de coif era foarte popular în zona Mediteranei în secolul VI î Hr.

Coiful a fost fabricat de un meșteșugar iscusit pornind de la o singură bucată de bronz care a fost încălzită și apoi modelată cu ajutorul unui ciocan. Această metodă a permis fabricarea unui coif cu greutate redusă, fără însă a diminua capacitatea de a proteja capul războinicului.

Autoritatea Israeliană de Antichități spune că acest coif a fost găsit de o navă olandeză în 2007 în zona portului Haifa. Armatorul navei, Hugo van de Graaf, a predat autorității coiful care este expus la Muzeul Național al Marinei, la Haifa.

Din anul 499 î Hr, până în anul 459 î Hr marele imperiu persan a purtat mai multe bătălii împotriva orașelor – stat grecești. Prima invazie a fost oprită de greci în 490 î Hr, după celebra bătălie de la Maraton, iar zece ani mai târziu forțele persane au fost oprite de greci la Termopile, bătălie rămasă în istorie pentru cei 300 de spartani.

Sursa: LiveScience

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro