Sari direct la conținut

Achiziție militară de peste 4,1 miliarde de lei: Romtehnica vrea să cumpere 3 sisteme de obuziere autopropulsate și muniția aferentă

HotNews.ro
Obuzier autopropulsat de 155 mm folosit de Polonia, Foto: Warczakoski / Dreamstime.com
Obuzier autopropulsat de 155 mm folosit de Polonia, Foto: Warczakoski / Dreamstime.com

​Romtehnica a demarat o licitație restrânsă pentru achiziția a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), potrivit unui anunț publicat duminică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

 • „Produsul „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfășoare operații de intensitate ridicată și să asigure sprijinul nemijlocit al operațiilor marilor unități/unităților interarme, contracararea acțiunilor artileriei adversarului și sprijinul prin foc în adâncime, prin angajarea mai multor tipuri de ținte terestre sau la suprafața apei (punctuale, de suprafață, fixe, în mișcare, adăpostite, neadăpostite, protejate sau neprotejate de blindaj), în majoritatea tipurilor de teren (inclusiv litoral, zone muntoase, arctice, împădurite, junglă, deșert, mediu urban), în condiții speciale (vizibilitate redusă, temperaturi extrem de ridicate/foarte scăzute), atât ziua cât și noaptea.”, se arată în anunțul de licitație.

Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

 • 1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
 • 2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
 • 3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
 • 4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
 • 5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
 • 6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
 • 7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție:

 • Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 buc
 • Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen – 324 buc
 • Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare – 324 buc
 • Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire) – 720 buc.

Termenele de livrare pentru cele 3 sisteme de obuziere și muniția aferentă este cuprinsă între 30 de luni și 60 de luni de la semnarea contractelor.

Achiziții militare majore pregătite pentru Armata Română: obuziere autopropulsate, blindate de luptă, sisteme antiaeriene și rachete pentru avioanele F-16

În luna martie din acest an, MApN a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziţionarea mai multor echipamente militare pentru Forţele Aeriene şi cele Terestre.

Birourile reunite permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis trimiterea la comisiile de apărare ale celor două Camere a solicitării Ministerul Apărării Naţionale privind aprobarea pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare.

MApN a solicitat aprobarea de către Legislativ pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare: „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”, „Maşina de lupă a infanteriei, pe şenile – MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”.

Obuziere autopropulsate de calibru 155 mm

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 mld dolari.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028.

Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 mld de dolari. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Vezi care ar putea fi unul dintre competitorii la această achiziție:

Sursa foto: Warczakoski / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro