Adevaratul sandwich cubanez- istorie si savoare
Pentru toate acele momente in care vrem mai degraba ceva delicios decat ceva copios, exista Cuban Sandwich. Cu o istorie destul de interesanta, care porneste din Cuba anilor 1500 si continua in 1870, atunci cand cubanezii au imigrat in Florida, America, pentru a produce si distribui faimoasele lor trabucuri, acest preparat este extrem de popular in barurile de snack-uri sau la tarabele cu gustari.
Scurt istoric
In 1947, Frank Garces numit si Paco, incepe sa vanda in Miami sandwich-uri numite “cubaneze” si urmeaza o reteta care ii va aduce faima. In 1950 devenisera atat de cunoscute in localul sau, incat a fost incurajat sa isi marcheze restaurantul ca fiind “Home of the Cuban Sandwich”. Frank Garces Jr., fiul lui Paco, sustine ca reteta originala, cea pe care incercam sa o respectam si noi astazi, era compusa din sunca, carne de porc prajita, branza elvetiana, muraturi, unt si mustar. Cu toate ca Paco a ajutat la raspandirea preparatului, cel mai renumit local pentru realizarea sandwich-urilor nu se afla in Miami, ci in Tampa, acolo unde bucatarii sunt “acuzati” ca uneori se ating de reteta originala si adauga salam sau mortadella.
In 1947, in Tampa, SUA, apare The Silver Ring Café, iar legenda spune ca sandwich-urile cubaneze au ajuns in meniu, pentru ca proprietarul a fost fermecat de mirosul si gustul celor facute de angajati in pauza lor de pranz. Adevarat sau nu, cert este doar ca localul inca exista si serveste si acum in meniu sandwich-uri cubaneze. Desi exista multe variante ale acestui preparat, unele mai sofisticate, altele mai putin, cubanezii spun ca toate au in comun un element: La Plancha, adica o presa fierbinte.
Deci, tineti minte, pentru aceasta reteta veti avea nevoie de un sandwich maker sau de ceva imaginatie.
Ingrediente
- 300 g muschi de porc
- 200 g sunca
- 200 g branza elvetiana sau cascaval
- 8 castraveti mici murati in otet
- 8 lingurite de mustar dulce
- 1 franzela mica sau o bagheta (taiata in doua pentru 2 sandwich-uri)
- 1 lingurita paprika
- ½ lingurita praf de chili
- 4 linguri de unt
- 1 lingura ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
Metoda
Incepem cu muschiul de porc pentru ca el este cel mai pretentios. Amestectati intr-un bol paprika, chili, sarea, piperul si masati carnea de porc cu amestecul de condimente. Lasati-l sa se destinda timp de 5 minute si intre timp incalziti o tava unsa cu ulei de masile in cuptorul incins la 200 de grade. Puneti muschiul in tava si prajiti timp de 10 minute pe o parte si 10 minute pe cealalta. Scoateti din cuptor, inveliti in folie de aluminiu si lasati-l iar la odihnit.
Cat porcul trage un pui se somn incepeti sa taiati tot ce aveti nevoie. Aproximativ 12 felii de sunca, 8 felii dreptunghiulare de cascaval, 16 jumatati de muraturi si la final 8 felii de muschi de porc sau cate reusiti, nici prea groase, nici prea subtiri. Taiati painea in doua, ungeti o jumatate cu doua lingurite de mustar si puneti cateva felii de muraturi peste. Ungeti cealalta jumatate cu foarte putin unt si puneti ateva felii de muschi de porc, multa sunca si cascaval si pliati.
Dupa ce terminati de mesterit toate jumatatile de paine, ungeti exteriorul fiecareia cu unt topit si presati bine in sandwich maker. Daca nu aveti un sandwich maker presati sandwich-urile cu o tigaie, ungeti cu unt si puneti in tigaie, pe aragaz, la foc mic. Tineti la cald pana cand crusta este crocanta si cascavalul aproape s-a topit.
Pentru mai multe experiente culinare, va astept pe operationcooking.com.
Citeste si Mousse cu ciocolata si portocale- un desert delicios pe care-l pregatesti in doar 15 minute
Piept de pui fraged si aromat, cu mustar si miere de albine – o reteta usoara si delicioasa