Sari direct la conținut

Adrian Chesnoiu a trecut lejer de votul în comisiile reunite: 24 de voturi pentru și 6 împotrivă

HotNews.ro
Imagine din timpul audierilor la Agricultura, Foto: cdep.ro
Imagine din timpul audierilor la Agricultura, Foto: cdep.ro

După o ședință de audiere care a durat peste o oră și jumătate, propunerea pentru ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a trecut cu bine de audieri, fiind votat cu 24 de voturi pentru și 6 împotrivă. Puțini au fost cei care să-i pună întrebări dificile, doar reprezentanții USR încercând să afle programele detaliate cu privire la planurile pe care Adrian Chesnoiu le are referitor la viitorul agriculturii.

Ce a declarat viitorul ministru la audieri:

  • E responsabilitatea noastră să venim cu politici publice coerente.
  • Suntem intr-un moment de răscruce. Toate politicile pe care le propune UE vizează aspecte care intră în contradicție cu realitățile din România.
  • Plecăm de la ideea de a le oferi fermierilor oportunități, dar în spatele acestora se află riscuri.
  • Strategia europeană de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori în spațiul public.
  • Una e să verzi un lanț integrat și alta e să impui anumite condiționalități iar nivelul de performanță al fermierilor români, îi pune în pericol pe cei din alte țări.
  • Fermierilor trebuie să le oferim stabilitate, încredere și predictibilitate. Subventia este o compensare a pierderilor de venit, nu e un ajutor dat de stat.
  • Romanii trebuie incurajați să consume produse românești. Responsabilitatea statului este de a se asigura că produsele românești ajung la consumatorul final.

Noul Guvern îşi propune echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producţiei şi a consumului de produse româneşti

De asemenea, Prin Programul Naţional „România Educată”, ca parte componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se urmăreşte ca, printr-o importantă susţinere financiară, să se creeze condiţiile necesare pentru atragerea unui număr cât mai mare de elevi către învăţământul liceal agricol, scrie și news.ro.

Noul Guvern vrea să iniţieze şi programele de investiţii din zona montană care vizează înfiinţarea centrelor de colectare lapte, de sacrificare a animalelor, de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, pentru înfiinţare a stânelor montane şi a centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure şi a plantelor medicinale.

Alte priorităţi sunt operaţionalizarea Agenţiei de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare şi strategii de stimulare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare româneşti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro